Износът на въглища от САЩ покори 5-годишен връх


Износът на въглища от САЩ покори 5-годишен връх
Снимка: iStock

1867

Износът на въглища от САЩ достигна най-високото си ниво от 2018 г. насам, пише Reuters, позовавайки се на данни от Kpler. За първите 8 месеца на 2023 г. общият износ на въглища от САЩ достига 22,5 млн. тона. Това e ръст с 15,7% спрямо същия период на 2022 г. и е най-същественият ръст сред големите износители на въглища в световен мащаб.

Основната причина за увеличения износ е търсенето на термични въглища (за производство на електроенергия) в Азия – Китай, Индия и Южна Корея. Износът на този тип въглища нараства с 20%, посочва още Reuters. На този фон вътрешното търсене на въглища продължава да се свива и вече е с 50% по-ниско спрямо 2010 г. Това е отражение на политиката на Вашингтон за намаляване на въглеродните емисии.

Растящият износ обаче може да предизвика критики към САЩ за ролята на страната в борбата с климатичните промени, коментират анализатори.

48%, или почти 11 млн. тона, от въглищата от САЩ са насочени към Азия. Основен пазар е Индия (7 млн. тона), следвана от Япония (1,3 млн. тона) и Китай (1,1 млн. тона).

Нидерландия е вторият по големина купувач на американските въглища – 3,2 млн. тона за първите 8 месеца на годината. Сред другите големи пазари в Европа са и Германия, Испания и Полша. Като цяло Европа има дял от почти 27% от износа на въглища от САЩ.

Индия и Китай са най-големите замърсители в света – двете държави заедно държат дял от 70% от световните емисии парникови газове, или 5,4 млрд. тона въглероден диоксид. Общият дял на другите най-съществени замърсители – Япония, Южна Корея, Филипините, Германия и Полша, е едва 8% от световните въглеродни емисии.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия на фона на продължаващата война

Климатични цели? Глобалното потребление на въглища достига рекордни нива през 2022 г.

Употребата на въглища достига нов връх, тепърва ще чупи рекорди

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички