Какви проверки се правят за безопасността на газовите станции у нас?


Какви проверки се правят за безопасността на газовите станции у нас?
Снимка: БГНЕС

1491

След взрива на станция за пропан-бутан в Румъния, при който загинаха двама души, а десетки други пострадаха тежко, на дневен ред е темата за безопасността на подобни съоръжения у нас.

Какви проверки се правят регулярно и извънредно на газовите станции в България?  На този въпрос отговори пред БНТ Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Кой извършва контрол

Той съобщи, че формално две са институциите у нас, които отговарят за безопасността на бензиностанциите и газ станциите - това са Държавната агенция "Метрологичен и технически надзор", която отговаря за съдовете с повишена опасност (резервоарите), и органите на МВР, и по-конкретно ГДПБЗН, известна като Пожарната.

Още: Всички горива у нас поскъпват през изманалия месец, пропан-бутанът с близо 30%

"Със сигурност мога да ви уверя, че органите на МВР и на техническия надзор редовно изпълняват своите периодични и извънредни проверки и не само по казуси, каквито виждаме в момента. Това са съоръжения с повишена опасност", коментира експертът.

Правила, писани с кръв

"През годините тези места са давали жертви, всички наредби и всички изисквания са писани с кръв и аз искам да ви обърна внимание, че в тази верига от производителя до крайния доставчик на тези продукти всеки, който се опита да играе роля, различна от тази, която му е определена в закон или наредба, води до тези ситуации", подчерта Терзиев.

Темата бе коментирана и от икономическия министър Богдан Богданов, който увери, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) осъществява ефективен контрол над подобни обекти в България, като за половин година са били проверени над 1200 обекта, продаващи и съхраняващи пропан-бутан. 

Още: Връщане на акциза за метана ще се отрази автоматично в цената на колонката

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички