Калоян Стайков: Таван за цените на газа в Европа ще пренасочи доставките другаде


Калоян Стайков: Таван за цените на газа в Европа ще пренасочи доставките другаде
Снимка: iStock

2190

Налагането на таван на цените на природния газ насърчава употребата му в момент, когато е дефицитен в целия свят, не само в ЕС. Таван на цените в Европа ще доведе до пренасочване на доставките към други региони, където търсенето също е голямо. Това заяви в ефира на БНР Калоян Стайков, енергиен експерт от Института по енергиен мениджмънт по темата какво успяха и какво не да се договорят енергийните министри на страните от ЕС на извънредната си среща в края на миналата седмица в Брюксел. Европейската комисия се готви да наложи таван на цените на руския газ

По думите му се запазва тенденцията ЕС твърде дълго да обсъжда различни предложения, да отлага решението им, което намалява ефективността им и запазва висока несигурност на пазарите.

Калоян Стайков е категоричен, че таван на цените обръща икономическата логика с главата надолу. „Делът на руския газ във вноса на ЕС е около 10%. Налагане на таван на цената само за един доставчик също поражда проблем – ЕС да се окаже и без него. Ако страните са готови на такава жертва, просто могат да кажат – забраняваме вноса и няма нужда да играем такива дребни номера“, отбеляза той.

По думите му таван на цените за един доставчик би провокирал у другите въпроса кога това ще се случи и на тях, каквото предложение има в няколко европейски страни. „Като започне да налага тавани на цени, естествено, че доставките ще секнат. Въпросът е защо някой доставчик би доставял на Европа при по-ниски цени, т.е. при таван на цените, при положение че може да го продаде някъде другаде на по-високи?“, посочи енергийният експерт.

Той прогнозира, че след като „пазарът на природен газ отдавна не е регионален“ доставките могат да се пренасочат към Азия и Южна Америка.

Стайков е скептичен, че е възможно ЕК да води разговори за цени на доставките на газ от името на всички страни членки на ЕС. Той напомни, че още от 2009 г. има такава идея, но „в това предложение има икономически и политически съображения това да не се случва“. ЕК готви спешен план при пълно спиране на руския газ

Той отбеляза, че в България е сформиран щаб, който да договаря регионални доставки на природен газ у нас, в Румъния и Гърция. Според него причината идеята да не се реализира е липсата на пазарна логика Гърция да се съгласи на подобни договорки, след като изнася газ за региона, защото има излишък.

„Включването в търговска експлоатация на интерконектора в Гърция през октомври е ключово за намаление на цените на газа, защото цената в договора с Азербайджан е много по-ниска от борсовите цени в момента и много по-ниска, отколкото бихме получавали от „Газпром“, отбеляза той.

Експертът напомни, че цената на газа по борсите също спадна и това също се дължи на ниската цена на азерския газ. „Есента е пред нас. Трябва да се намери вариант за подпомагане на домакинства и компании. Проблемът е европейски. Залагането на национални решения не е добър вариант, защото означава тотално нарушаване на пазарни принципи“, подчертава Стайков.

Той препоръча мерките да не са национални, за да не се изкривят пазарните взаимоотношения. Експертът подчерта, че помощи трябва да се дават само на тези, които имат нужда, „а не помощи на калпак, на всички поравно“. Страните от Г-7 се готвят да поставят ценови таван на руския петрол и газ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Германия намалява отоплението и осветлението тази зима заради енергийната криза

Газова война: Русия вбеси Германия с ново орязване на газа

Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички