Кои компании сключиха първата сделка за въглеродни кредити по Парижкото споразумение?


Кои компании сключиха първата сделка за въглеродни кредити по Парижкото споразумение?
Снимка: iStock

1427

Тайландска компания - оператор на електробуси съобщи, че е продала първите въглеродни кредити в рамките на новата система, създадена от Парижкото споразумение, на швейцарска група, представляваща компании, занимаващи се с изкопаеми горива, предаде Ройтерс.

Това е една от първите стъпки, вкарваща в действие споразумението, сключено в края на 2015 г., което дава възможност на държави и компании да намаляват емисиите си от парникови газове като плащат за мерки, водещи до намаляването на замърсяването другаде. Мерките са под формата на "въглеродни кредити", изчислявани на еквивалента на един метричен тон въглеродни емисии.

Природозащитници обаче критикуват системата с аргумента, че тя дава възможност на замърсяването да продължи, докато фокусът трябва да бъде върху премахването му.

Още: Проучване: Дистанционната работа намалява парниковите емисии

Сделката

Швейцарската KliK Foundation, която представлява вносителите на горива в страната, съобщи, че през декември е купила 1916 въглеродни кредита от тайландската Energy Absolute.

"Ние сме пионерите, но този пазар ще процъфти в бъдеще", заяви Чатрапон Срипратум, директор в Energy Absolute, отговарящ за проекта. Той посочи, че сделката е сключена на цена от над 30 долара за кредит, без да посочва подробности.

Компанията генерира кредити като пуска по улиците на Банкок електробуси, които трябва да заменят традиционните автобуси с двигатели с вътрешно горене.

Още: 2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

На преговарящите по мерките за борба с промените на климата им трябваха години, за да договорят подробностите по прилагането им, а уточняването на много детайли продължава, посочва Ройтерс.

"Все още няма ясни правила как да се извърши сделката. В този смисъл да си пръв може да се окаже предимство в дългосрочен план, но като начало става дума за тежка работа и висока цена", заяви управляващият директор на "Клик" Марко Берг.

Швейцарската група е приела до 2030 г. да купи от Energy Absolute кредити за 1,5 милиона метрични това въглеродни емисии, което е само малка част от общо 20-те милиона кредита, с които трябва да се сдобие до края на десетилетието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички