Колко може да издържи Запорожката АЕЦ без язовир Каховка и захравнащите водоеми?


Колко може да издържи Запорожката АЕЦ без язовир Каховка и захравнащите водоеми?
Снимка: iStock

5368

На 6 юни взрив разруши стената на язовир Каховка и предизвика огромни наводнения в Херсонска област в Украйна. Съоръжението е последната, шеста стъпка от каскадата по р. Днепър и след разрушаването на стената и ВЕЦ „Каховка“ водата започна да се отдръпва в Запорожката област, като остави редица водоеми, захранвани от язовира, да пресъхнат.

Най-важният от тях е езерото, чрез което се охлаждат реакторите на Запорожката АЕЦ. Това е най-голямата ядрена централа в Европа – с 6 реактора с мощност от 1000 MW всеки.

На този етап непосредствена заплаха за централата няма, посочват от „Енергоатом“ – компанията, която управлява ядрените централи в Украйна. В Киев пристигна и директорът на Международната агенция за атомна енергетика Рафаел Мариано Гроси, който планира посещение в централата, за да оцени ситуацията след разрушаването на язовира.

Нивото на водата в езерото, което охлажда реакторите, към 9 часа тази сутрин (13 юни) е 16,67 метра, а по предварителните разчети помпите, които изпомпват водата, могат да работят до 13,3 метра. Водите на езерото са спрели да намаляват нивото си, следователно вече не се влияят от състоянието на язовира, допълват от компанията.

Директорът на „Енергоатом“ Петро Котин споделя в своя канал в Telegram, че оценката за нивото на охлаждащото езеро е консервативна и помпите ще могат да работят и при по-ниско ниво на водата. Нещо повече - има алтернативи за захранване на езерото с вода - от съседни водоизточници или дори чрез изграждане на нови кладенци. Нивото на водата в езерото в момента е достатъчно за спокойната работа на централата в продължение на 4-5 седмици, допълват още украинските ядрени експерти.

За тях заплахата за Запорожката АЕЦ е във факта, че над година е окупирана от руските военни. На този етап в нея продължават да работят украинските специалисти, подпомогнати от екипи на МААЕ, които бяха допуснати за инспекция през септември 2022 г. Сателитни снимки обаче показаха, че руските военни включват централата в своята отбранителна тактика, като изграждат боеви позиции по покривите на реакторите.

Централата е на фронтовата линия и често е обект на обстрели, за които се обвиняват и двете страни. При тях бяха прекъснати захранващите кабели и в момента има само един далекопровод, осигуряващ електроенергия за охлаждащите помпи. Русия няколко пъти се опита да включи централата към мрежата в окупираните части, за да използва електроенергията, след като през октомври руският президент Владимир Путин присвои с указ централата.

През последните 16 месеца Запорожката АЕЦ беше напълно изключена от мрежата 7 пъти, което наложи аварийно включване на дизеловите генератори, които осигуряват нужната енергия за охлаждането на реакторите.

От септември насам, когато беше направена и първата инспекция на МААЕ, 5 от блоковете бяха изведени поетапно в студен режим, т.е. за охлаждането им е нужна по-малко вода. За последния реактор на 9 юни има нареждане от „Енергоатом“ също да бъде въведен в студен режим, за да се осигури безопасността на централата при намаляване на нивото на водата в охлаждащото езеро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой е отговорен за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички