Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от зелена енергия


Кралица Елизабет II ще спечели милиарди от зелена енергия
Снимка: Getty Images/Guliver

3682

Кралица Елизабет II ще бъде основен, макар и невероятен бенефициент от последния тласък на големия петролен бизнес за диверсификация към по-устойчиво "зелено" бъдеще. Най-голямото съкровище на британския кралски двор

Дружеството, управляващо собствеността на кралицата и Министерството на финансите на Обединеното кралство се готвят да прибират милиарди долари от отдаване под наем на офшорни води на BP (British Petroleum), на френската Total и на други големи енергийни играчи, залагащи на вятърна енергия, включително 879 млн. паунда (около 1,2 млрд. долара) в депозити за тази година, съобщава MarketWatch.

Crown Estate, собственост на управляващия британски монарх, обхваща милиони акра земя, бреговете и морското дъно около Великобритания и нейните офшорни брегове. В понеделник холдингът обяви, че е избрал предпочитани купувачи в мащабен търг за права за разработване на 6 офшорни вятърни проекта.

Докато земята е собственост на кралицата, тя не може да бъде продадена от монарха и се управлява от независим съвет. Годишните печалби от холдинга Crown Estate се предоставят на държавното министерство на финансите и след това 25% от тях се изплащат на кралското семейство под формата на суверенна субсидия – въпреки че тези правила трябва да бъдат преразгледани следващата година.

Crown Estate ще спечели първоначално 879 млн. британски лири от опционни депозити, гарантиращи правото да се развие зона на морско дъно за целите на вятърната енергия. Холдингът ще събира такава сума всяка година за следващите 10 години от лизингополучателите, което може да донесе допълнителни 8,8 млрд. паунда (над 12 млрд. щатски долара). на Crown Estate.

Това може да означава милиарди печалби, изплатени на кралското семейство, след като Министерството на финансите получи сумите и предостави 25% от тях на кралица Елизабет Втора. Британското кралско семейство губи милиони от Covid-19

Ан-Мари Тревелян, министър на енергетиката на Обединеното кралство, заяви, че "енергията, доставена от новите офшорни вятърни проекти в последния лизинг на Crown Estate, ще помогне за захранването на 7 милиона домове, прокарвайки нашите ангажименти за премахване на приноса на Обединеното кралство за въглеродните емисии до 2050 г., създавайки хиляди нови работни места и гарантирайки, че Великобритания ще се превърне отново в по-екологична държава".

Обединеното кралство е най-големият офшорен пазар на вятър в света, а развитието на ветровитите крайбрежни води около Великобритания е неразделна част от плана за "зелена индустриална революция" на премиера Борис Джонсън. Премиерът заяви, че иска да превърне Обединеното кралство в "Саудитска Арабия на вятърната енергия" и да създаде десетки хиляди работни места в процеса на превръщането на Великобритания във въглеродно неутрална държава до 2050 г.

Получателите на подобен лизинг включват BP, която се присъедини към германската компания EnBW за разработване на два лизингови договора, както и съвместно предприятие между френската петролна компания Total и инвестиционната банка Macquarie’s Green Investment Group. Гигантът за устойчива енергия RWE Renewables е друг победител в търга.

Сега плановете за разработване на шестте договора за отдаване под наем на вятърни паркове трябва да преминат оценка на въздействие върху околната среда, преди Crown Estate най-накрая да предостави права на морското дъно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички