КЗК глоби "Лукойл" за злоупотреба с господстващо положение


КЗК глоби "Лукойл" за злоупотреба с господстващо положение
Снимка: iStock

2146

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД със 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение съгласно националното и европейско законодателство по конкуренция. За глобата съобщи председателят на КЗК Юлия Ненкова още на 23 март.

Още : Нова глоба за "Лукойл" готви КЗК, засега не казва колко голяма

Това е втората глоба, която КЗК налага на „Лукойл" тази година. Първата беше наложена в средата на февруари в размер на 68 млн. лева.

Тези глоби изглеждат солидни, но всъщност сумите не са големи на фона на годишния оборот на компанията от над 3 млрд. евро.

Новата санкция е за изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на съхранение на автомобилни горива чрез непредоставяне на достъп на вносители и производители на автомобилни горива в собствени данъчни складове, ограничаване на вноса по море чрез блокиране на данъчните складове, свързани с ПТ „Росенец“ и ПТ „Петрол“ – Варна, както и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на горива на други производители и вносители, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната.

Нов шеф на "Лукойл-България“

Комисията е извършила анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива предвид социално-икономическата значимост н горивата заради прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар. “В хода на производството, КЗК идентифицира конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което фокусира проучването върху поведениет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД във връзка с ограничаван на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което е от естество д ограничи вноса на горива в страната”, подчертават от КЗК.

“Комисията установи, че групата “Лукойл” притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, което заедно с високия пазарен дял на пазара на съхранение на автомобилни горива, я прави господстващо предприятие на съответния пазар. Въз основа на направения анализ на поведението на дружествата установи, че предприятията прилагат цялостна стратегия, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани последователно и съвкупно в период от над пет години, поставят бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го изцяло или правейки го икономически неефективен”, смятат от КЗК.

“Предвид това КЗК достигна до заключенията, че дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива констатират от комисията.

От КЗК подчертават, че преминаването на автомобилни горива, които са по своето естество акцизни стоки през собствени или наети данъчни складове, е задължително изискване за всички участници на пазара, които извършват производство или внос/ вътреобщностно придобиване на горива на територията на страната.

Това изискване пряко влияе върху възможностите за внос/ВОП в страната и ограничава до определена степен навлизането на нови участници на пазара, тъй като изграждането на собствени складове изисква огромни инвестиции, а наемането на чужди вместимости е ограничено поради факта, че най-големите капацитети в страна са собственост на господстващото предприятие, което ограничава достъпа до тях”, допълват от комисията.

Според КЗК разглежданите практики представляват една обща стратегия на групата създаване на пречки пред вноса на горива в страната и се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат и се осъществяват трайно във времето.

“Тези действия на ответните дружества ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при първичната продажба на автомобилни горива от производството и внос, което позволява поддържането на лидерската позиция на група “Лукойл” в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите”, смятат от КЗК. Според комисията поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територията на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички