МАЕ намали прогнозата за глобалното търсене на газ


МАЕ намали прогнозата за глобалното търсене на газ
Снимка: iStock

1510

Пазарният дял на Русия на газовия пазар ще намалее сериозно. Това прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), в годишната си прогноза за световната енергетика, съобщава Bloomberg.

Очаква се също световното търсене на природен газ да бъде дори по-ниско от очакваното до 2040 г., тъй като възобновяемите енергийни източници заемат по-голям дял от енергийния микс.

За четвърта поредна година МАЕ понижава прогнозите си за потреблението на газ. 

Още: ЕК обсъжда с България въвеждането на такса за преноса на руски газ

САЩ и Катар увеличават доставките

Европа намали търсенето, след като Русия драстично ограничи потоците по газопроводите към региона през миналата година. Междувременно САЩ и Катар увеличават доставките на втечнен природен газ (LNG), помагайки за поддържане на пазарите добре снабдени.

При всичките прогнозни сценарии на МАЕ се очаква търсенето на природен газ да достигне своя връх до 2030 г., като "остава малко място за растеж на търговията по тръбопроводи или на втечнен природен газ след това", прогнозира базираната в Париж енергийна агенция.

Дългосрочните прогнози на МАЕ илюстрира голяма промяна в глобалния енергиен микс. На Европа се падат около 75% от низходящата ревизия на агенцията за търсенето на газ, докато бъдещото потребление на Китай е несигурно. В същото време Русия, която преди това беше най-големия доставчик в Европа, губи пазарен дял на фона на нарастващото пренасищане с LNG.

Още: Защо тази европейска страна още е силно зависима от руския газ?

"Има много ограничени възможности за Русия да си осигури допълнителни пазари", отбеляза МАЕ. Делът на страната в международно търгувания газ, който възлизаше на 30% през 2021 г., сега се очаква да намалее наполовина до края на десетилетието, показва основният сценарий на агенцията.

В резултат на това дори засилването на интереса на Русия към Азия ще се сблъска с "големи трудности", смятат от МАЕ. По-рано този месец руският газов гигант "Газпром" заяви, че вижда потоците по газопроводите към Китай в близко бъдеще да достигнат нива, подобни на неговите историческо високи доставки за Западна Европа преди войната в Украйна.

ВЕИ

Стремежът на Европейския съюз към възобновяеми енергийни източници, заедно с икономиите на газ от индустриите и домакинствата, допринесе за рекордното намаление на потреблението на газ в региона през миналата година, когато то спадна с 55 милиарда кубически метра. Планира се да намали търсенето на газ с още 50 млрд. куб. м до 2030 г..

Все пак европейските компании разчитат на дългосрочни договори за втечнен природен газ за повишаване на енергийната сигурност, дори когато се стремят да намалят емисиите на парникови газове. Три големи компании - TotalEnergies, Shell и Eni - сключиха 27-годишни газови сделки с Катар този месец, като доставките за Франция, Нидерландия и Италия са планирани след 2050 г., посочват от МАЕ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички