МАЕ: Търсенето на петрол през 2023 г. ще е по-слабо от първоначалните прогнози


МАЕ: Търсенето на петрол през 2023 г. ще е по-слабо от първоначалните прогнози
Снимка: iStock

1947

Международното търсене на петрол няма да се увеличи толкова бързо, колкото се очакваше през тази година заради отслабващите икономики на развитите страни, посочват от Международната агенция по енергетика, цитирани от Bloomberg.

Световното потребление на горива ще се увеличи с 2,2 млн. барела дневно, или с около 2%, през 2023 г., или с около 220 000 барела по-малко спрямо прогнозата от миналия месец, пише в свой доклад агенцията. Въпреки това търсенето още е напът да достигне рекордни нива по-късно тази година, което ще доведе до значително свиване запасите през втората половина на 2023 г.

„Световното търсене на петрол е под натиск от предизвикателната икономическа среда, не на последно място заради сериозното затягане на паричната политика. Търсенето в рамките на ОИСР, и по-специално в Европа, замира на фона на рязко свиващата се фабрична активност“, заявиха от МАЕ.

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха до над 80 долара за барел в Лондон в сряда, за първи път от 2 месеца, отчасти заради признаците, че забавящата се инфлация може доведе до край на лихвените повишения. Световните пазари на петрол се затягат, тъй като Саудитска Арабия и партньорите ѝ от ОПЕК+ ограничават доставките, а потреблението на горива продължава да се възстановява след пандемията.

През това тримесечие пазарите бяха частично пренаситени с петрол, като запасите достигнаха най-високото си ниво от почти 2 години. Свиването на доставките от страна на Саудитска Арабия е било компенсирано от други производители, като Иран и САЩ, отбелязаха от агенцията в доклада.

„Предвид по-слабата прогноза за търсенето пазарите няма да се стегнат толкова рязко през следващите месеци, както се смяташе по-рано“, допълват те. Въпреки това до края на 2023 г. още ще има недостиг на предлагането, тъй като световното търсене се увеличава до рекордно високи стойности от средно 102,1 млн. барела на ден тази година. Около 70% от ръста на потреблението ще дойде от Китай, който използва все повече нефтохимически продукти.

Добивът в рамките на ОПЕК+ е напът да се свие с 1 млн. барела дневно този месец, тъй като Саудитска Арабия предприе ново съкращение, с което да свие добива си до 2-годишно дъно. Миналата седмица кралството обеща да удължи мярката до август, а Русия също обеща да ограничи износа си.

За 2024 г. МСЕ по енергетика повиши прогнозите си за ръста на световното потребление с 290 000 барела дневно, тъй като по-силните прогнози за Китай може да стимулират използването на газьол. Въпреки това, при 1,1 млн. барела на ден, глобалният ръст за 2024 г. ще е едва наполовина на тазгодишното ниво, на фона на повишената ефективност на електромобилите, набиращи все повече популярност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ОПЕК: Петролът е незаменим в обозримо бъдеще, търсенето ще продължи да нараства

ОПЕК търси нови членове, проведени са разговори с четири държави

TotalEnergies удължи с 20 години добива на петрол от ключово находище

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички