Министър Христов: Оборудването в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация


Министър Христов: Оборудването в АЕЦ "Белене" е в добро състояние и е годно за експлоатация
Снимка: Facebook: Министерство на енергетиката

3417

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира площадката и оборудването в предвидената втора атомна електроцентрала у нас, предаде БТА.

„Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на „Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти“, обясни Христов.

Той допълни, че предстои да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички въпроси – какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва текущото оборудване и да се интегрира в нова система. „Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение“, заяви Христов.

По думите му в момента в АЕЦ „Белене“ има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо. "Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната", коментира още министърът. Ще рестартира ли АЕЦ "Белене"?

Министър Христов заяви, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради с наличното оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да се направи оценка на всички рискове, включително и геополитически.

„Преговаряме с френската компания „Фраматом“ да направят пълно проучване, което да ни даде отговор какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата, да се направи анализ на техническите и икономически рискове, и да се дадат предписания какво е най-доброто решение“, обясни министърът и добави, че анализът ще отнеме окло 10 месеца.

Министърът заяви, че е крайно време да бъде направена крачка към вземане на финално решение какво е бъдещето на площадката и наличното оборудване, защото в момента има разходи за милиони левове на година, без да се осъществява прогрес. По думите му над 30 човека работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.

Министър Христов заяви още, че най-бързият проект, който може да се реализира, предвид напредналата фаза на преговорите и анализите, е изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Като по думите му 8-10 години той може да влезе в експлоатация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Росен Христов обясни за новите ядрени реактори

Франция възражда АЕЦ "Белене"

Украйна иска оборудването на АЕЦ "Белене"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички