Надплатили сме за парно близо 30 млн. лева


Надплатили сме за парно близо 30 млн. лева
Снимка: БГНЕС

4799

Абонатите, ползващи парно, са надплатили 29 млн. лева за последния ценови период. Това стана ясно от думите на омбудсмана Диана Ковачева по време на общественото обсъждане на новите цени на електрическата енергия и парното в Комисията за енергийно и водно регулиране, предава вестник „Труд”.

Очевидно е, че абонатите на практика надплащат. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам, че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия, каза Ковачева.

Според нея това се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ. Затова, според нея, трябва да се промени Наредба №5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на парното.

Доклад на КЕВР предвижда цените на парното да бъдат повишени в почти всички градове, като най-голямо увеличение се предвижда за София - с 14 на сто. За Велико Търново цената ще се повиши с 13%, Варна и Бургас - с 11%, Перник и Враца - с около 10%, Пловдив 9%.

Ковачева определи като неприемлива минималната корекция на поисканата цена за най-голямото дружество в сектора “Топлофикация София”, където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. - одитиран, неодитиран или предварителен.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички