Напреднали са преговорите по проекта за втора АЕЦ в Турция


Напреднали са преговорите по проекта за втора АЕЦ в Турция
Снимка: Akkuyu NPP

5950

Преговорите по проекта за изграждане на втората турска атомна електроцентрала в Синоп на черноморското крайбрежие в северната част на страната може да бъдат завършени до края на годинатал Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Фатих Дьонмез за телевизия TRT Haber.

Германия затвори и последните си атомни централи

"Според моите оценки, първите преговори за АЕЦ „Синоп“ ще приключат в рамките на тази година“, заяви Дьонмез, добавяйки, че Турция е получила проектни предложения за АЕЦ от различни държави. Той припомни, че от одобряването на споразумението с „Росатом“ от Турския парламент до изливането на основите на първата АЕЦ в страната - „Аккую“, са изминали 5 години.

"Този път, най-вероятно, процесът ще върви по-бързо, тъй като вече имаме база данни. Вярвам, че в рамките на две или три години (след одобрението от парламента), основите на централата ще бъдат излети“, добави Дьонмез.

Само след седчица, на 27 април ще се състои церемония по зареждане на ядрено гориво в първата турска АЕЦ - "Аккую". След като горивото бъде доставено, съоръжението ще получи ядрен статут. 

Проектът за изграждане на АЕЦ Аккую - се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите са собственост на руската компания Росатом, на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през 2010 г.

 

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички