Наша съседка ще строи две големи мощности за производство на зелен водород


Наша съседка ще строи две големи мощности за производство на зелен водород
Снимка: iStock

12350

В Румъния ще изграждат две мощности за производство на зелен водород с общ капацитет от 55 мегавата (MW). Проектът ще бъде реализиран в рафинерията Петробрази, недалеч от южния град Плоещ, става ясно от съобщение на компанията OMV Petrom.

Финансирането ще е чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като стойността на общата инвестиция е около 140 милиона евро, а максимална стойност на финансиране по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост възлиза на 50 милиона евро.

"Чрез Стратегията 2030 се ангажираме да подкрепим енергийния преход в Румъния и региона с инвестиции от около 11 милиарда евро до края на това десетилетие, от които около 35 процента ще подкрепят проекти с ниски и нулеви въглеродни емисии. Направихме важни стъпки в проектите за възобновяема енергия и електромобилност, а с този проект добавяме водорода към нашето портфолио от нисковъглеродни проекти“, заявява Кристина Векере, генерален директор на OMV Petrom.

Още: България може да мобилизира над 3 млрд. евро за насърчаване на водородните технологии

Финансирането беше получено след подновяването през юли 2023 г. на конкурсните процедури за проекти в подкрепа на инвестициите в зелен водород.

"Горди сме, че сме сред първите производители на зелен водород в Румъния. Зеленият водород, произведен от възобновяеми енергийни източници, представлява жизнеспособно решение за бъдеще с ниски въглеродни емисии“, каза Раду Къпръу, член на дирекция “Рафиниране и маркетинг” на OMV Petrom.

Проектите целят изграждането на две инсталации за електролиза на вода съответно от 35 мегавата (MW) и 20 мегавата (MW) в рамките на рафинерията Петробрази. Целият процес ще се захранва от възобновяема енергия, следователно без въглеродни емисии, което позволява полученият водород да бъде класифициран като зелен водород. Годишното количество зелен водород, което ще се произвежда в рамките на двата проекта, се оценява на около 8 килотона.

Интегрирането на зелен водород в процеса на получаване на зелени горива като устойчиво гориво за авиацията и биодизел ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2) с най-малко 70 процента в сравнение с конвенционалните горива.

Още: Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа

OMV Petrom е най-големият интегриран производител на енергия в Югоизточна Европа с годишно общо производство на нефт и газ от приблизително 41 милиона барела петролен еквивалент през 2023 г. Компанията има рафиниращ капацитет от 4,5 милиона тона годишно и управлява високоефективна електроцентрала за природен газ от 860 мегавата (MW). На пазара за дистрибуция на петролни продукти на дребно тя присъства в Румъния и съседните страни чрез приблизително 780 бензиностанции под две марки - OMV и Petrom.

Към края на 2023 г. румънски акционери притежават над 43 процента от акциите на OMV Petrom. Румънската държава, чрез Министерството на енергетиката, притежава 20,7 процента, 22,5 процента са собственост на румънски пенсионни фондове, към които се добавят почти 500 000 индивидуални инвеститори и други румънски субекти.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички