Нефтопроводът "Дружба" протече, Полша разследва причините


Нефтопроводът "Дружба" протече, Полша разследва причините
Снимка: Transneft

8064

Полският тръбопроводен оператор PERN откри теч от една от линиите на тръбопровода "Дружба", пренасящ петрол от Русия за Европа, пише Reuters. До момента причините за аварията са неизвестни. Течът е открит в участък от тръбата, разположен на около 70 км от град Плоцк, през който се доставя нефт за Германия.

"Всички служби на PERN (технически, оперативни, вътрешна пожарна и опазване на околната среда) са предприели действия в съответствие с алгоритмите, предвидени за този тип ситуации", заяви операторът.

Засега втората линия на петролопровода и други елементи от инфраструктурата на полския оператор работят нормално. "Сигурността на доставките в Германия в момента е гарантирана. Рафинериите в Шведт и Леуна продължават да получават суров петрол по тръбопровода "Дружба", уверяват в изявление от германското икономическо министерство, цитирани от Reuters.

Рафинерията Шведт, която доставя 90% от горивото на Берлин, каза в изявление по имейл, че доставките се извършват с намален капацитет. Германия заяви, че се надява скоро да получи повече информация от Полша за причината за изтичането и как може да бъде поправено.

Според полските власти течът вероятно е причинен от авария, а не от саботаж. Матеуш Бергер, висш полски служител, отговарящ за енергийната инфраструктура, смята, че течът в тръбопровода "Дружба" най-вероятно е причинен от "случайна повреда" и отхвърля възможността за саботаж. "Живеем в бурни времена, възможни са различни конотации, но на този етап нямаме никакви основания да смятаме това", казва той пред Reuters.

По думите му течът се намира на 70 км западно от Плоцк, където е разположена най-голямата рафинерия в Полша, собственост на PKN Orlen. В резултат на това част от транспортния капацитет към Германия не беше наличен, но ремонтът вероятно "няма да отнеме много време". PERN съобщи, че доставките за Германия са намалени, но продължават.

Петролният тръбопровод е управляван от руския държавен гигант "Транснефт". Започва да се строи в началото на 60-те години на миналия век, като днес се простира върху мрежа с дължина 5500 км и доставя петрола Уралс директно в 7 рафинерии в Полша, Германия, Унгария, Словакия и Чехия.

"Дружба" транспортира между 750 000 и 800 000 барела суров петрол на дневна база, като капацитетът му може да бъде увеличен до 1,4 млн. барела на ден. Горивото се преработва от компании в ЕС в дизел, нафта, бензин, смазочни материали и други стоки, които се продават във и извън Блока.

Огромните и постоянни обеми са превърнали тръбопровода в център на енергийния сектор на Централна Европа, изграждайки екосистема, която поддържа хиляди преки и непреки работни места, но същевременно създава висока степен на зависимост от Русия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хакери блокираха най-големия нефтопровод в САЩ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички