Новите глобални възобновяеми мощности ще се увеличат с една трета тази година


Новите глобални възобновяеми мощности ще се увеличат с една трета тази година
Снимка: iStock

1307

Добавеният капацитет за възобновяема енергия се очаква да нарасне с една трета през настоящата година благодарение на по-силните правителствени политики и опасенията за енергийната сигурност стимулират внедряването на повече чиста енергия. Това съобщи в свой доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде Ройтерс.

МАЕ посочва, че добавянето на възобновяеми мощности в световен мащаб ще скочи със 107 гигавата (GW) - най-голямото увеличение досега като абсолютна стойност - до повече от 440 GW през 2023 г.

За първи път инвестициите в слънчева енергия ще изпреварят разходите за производство на петрол

За 2024 г. се очаква общият глобален капацитет на възобновяема електроенергия да нарасне до 4500 GW, което се равнява на общата енергийна мощност на Китай и САЩ взети заедно.

"Слънчевата и вятърната енергия са в основата на бързото разрастване на новата глобална енергийна икономика", отбеляза изпълнителният директор на МАЕ (IEA) Фатих Бирол.

"Тази година светът е готов да добави рекордно голямо количество възобновяеми енергийни източници към електрическата ситема – повече от общия енергиен капацитет на Германия и Испания взети заедно", каза още той.

В Европа растежът на възобновяемата енергия е в основата на отговора на единния блок на енергийната криза след войната в Украйна. Новите мерки също така помагат за значително увеличаване на капацитетите на САЩ и Индия през следващите две години.

В същото време се очаква Китай да формира близо 55% от глобалните увеличения на капацитета за възобновяема енергия през 2023 г. и 2024 г., отбеляза МАЕ.

Добавянето на слънчеви фотоволтаични мощности ще представлява две трети от тазгодишното увеличение на възобновяемата енергия, като се очаква тези мощности да продължат да нарастват през 2024 г. Високите цени на тока стимулират по-бързия растеж на слънчевите фотоволтаици, разположение на покривите, се казва още в доклада.

Предвижда се и добавянето на капацитет за вятърна енергия да нарасне с почти 70% през 2023 г. спрямо година по-рано поради завършването на проекти, които бяха забавени от Covid ограниченията в Китай и от проблеми с веригите на доставки в САЩ и Европа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички