Обединеното кралство ще позволи на инвеститорите да гледат на ядрената енергия като "зелена" инвестиция


Обединеното кралство ще позволи на инвеститорите да гледат на ядрената енергия като "зелена" инвестиция
Снимка: iStock

2983

Британското правителство обяви, че ще включи ядрената енергия в зелената категоризация на Обединеното кралство - система, използвана от инвеститорите, за да определят дали дадена инвестиция се счита за устойчива или не, съобщава "Файненшъл таймс".

Правителството също така каза, че ще проведе консултации относно зелената категоризация през есента, предлагайки ядрената енергия да бъде включена в нея, тъй като това е "ключова технология за нашият път за достигане на нетната нула".

Германия подкрепи пакет за климата след изтощителни преговори

"Нетната нула" се отнася до баланса между количеството парников газ, което е произведено и количеството, което е отстранено от атмосферата. Това може да се постигне чрез комбинация от намаляване и премахване на вредните емисии.

Докладите на компаниите по отношение на категоризацията ще бъде доброволно за две години, но след това може да стане задължително, съобщават още британските власти.

В същото време британското правителство обяви безвъзмездно финансиране от 160 млн. паунда в подкрепа на развитието на 5 гигавата (GW) плаващи офшорни платформи за вятърна енергия до 2030 г.

Средствата ще бъдат на разположение за проекти, които осигуряват "критичната пристанищна инфраструктура“, необходима за доставката на плаващи офшорни вятърни разработки.

Обединеното кралство има за цел да генерира 50 GW възобновяема енергия от офшорна вятърна енергия до 2030 г., включително 5 GW от плаващи платформи. Около 17 GW потенциални лицензи за плаваща вятърна енергия бяха продадени на търг през 2022 г., но Обединеното кралство се нуждае от подобрени пристанищни съоръжения, съчетаващи дълбоки води с тежкотоварен капацитет и обширно кейово пространство, за да постигне своите цели.

Британското правителство същевременно смекчи целите си за електрически превозни средства, като позволи на производителите да отложат част от своите планове.

Съгласно мандата за "превозни средства с нулеви емисии", от 2024 г. производителите на автомобили ще трябва да гарантират, че 22% от колите им са електрически и 10% от вановете. Тази цел се повишава до 52% от автомобилите и до 46% от микробусите до 2028 г.

В друга отстъпка правителството позволява на производителите на автомобили да компенсират някои дефицити през първите няколко години с по-висок дял от продажбите на електрически превозни средства по-късно през десетилетието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички