Окончателно: Държавата ще може да поема контрол над "Лукойл Нефтохим" Бургас


Окончателно: Държавата ще може да поема контрол над "Лукойл Нефтохим" Бургас
Снимка: iStock

3343

В случай на криза държавата ще може да поеме контрола на рафинерията "Нефтохим" в Бургас, решиха депутатите от 48-то Народно събрание, като гласуваха на второ четене промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Вносители на текстовете са "Демократична България" и предвиждат държавата да може да контролира обекти от критичната енергийна инфраструктура при необходимост.

Мотивите към предложението за промяна са липсата на механизъм, чрез който стратегическите компании в сектора да се поставят под надзора на държавата.

България не е първата държава в ЕС, която заради войната в Украйна, планира поемане на държавен контрол над фирми и индустрии, част от критичната инфраструктура. Германия например национализира дъщерното дружество на "Газпром", за да гарантира енергийната сигурност и доставките на суровина. Подобни мерки прие и Италия.

Рафинерията "Нефтохим" в Бургас е собственост на руската петролна компания "Лукойл". От скоро оперативните и административните дейности на компанията са прехвърлени в България, като рафинерията дори предплати данъците си за 2022 г. в размер на 90 млн. лв. Според служебният вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, и министър на транспорта Христо Алексиев това е повече от всички данъци, събирани от "Лукойл" в България досега. "Лукойл" плати 90 милиона лева авансов данък на държавата

При критична ситуация управлението на компаниите ще се възложи на особен представител на държавата. Той няма да може да се разпорежда или отчуждава имуществото на компаниите, както и да поема финансови задължения от тяхно име, освен в рамките на нормалното функциониране на бизнеса.

Управителят ще бъде назначаван от министъра на икономиката и индустрията по предложение на Консултативен съвет, като мандатът му ще бъде за 6 месеца, като той може еднократно да бъде удължаван с още 6 месеца. В Консултативния съвет ще влизат представители на министерствата, на Държавна агенция "Национална сигурност" и Комисията за защита на конкуренцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономист показа как "Лукойл" прави стотици милиони долари печалба на наш гръб

"Лукойл" най-после продаде рафинерията си в Италия, купувачът е необичаен

Шефът на "Лукойл": Рафинерията в Бургас не изнася горива за Украйна

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички