Осигурена ли е в АЕЦ "Козлодуй" безопасната дългосрочна експлоатация на 5 и 6 блок?


Осигурена ли е в АЕЦ "Козлодуй" безопасната дългосрочна експлоатация на 5 и 6 блок?
Снимка: АЕЦ Козлодуй

4056

Ръководителят на екипа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Габор Петьофи отбеляза, че в АЕЦ „Козлодуй“ са изпълнени всички основни дейности за осигуряване на безопасната дългосрочна експлоатация на 5 и 6 блок, обявиха от атомната централа.

От 13 до 15 юни 2023 г. в АЕЦ „Козлодуй“ беше проведена последваща мисия SALTO (Safety Aspects of Long Term Operation – Аспекти на безопасността при дългосрочна експлоатация) на МААЕ. Целта на проверката беше да направи преглед на напредъка в изпълнението на препоръките и предложенията от проведената през юли 2021 г. основна мисия SALTO на 5 и 6 блок на атомната електроцентрала.

В проверяващия екип участваха представители на Агенцията и външни експерти от партньорски организации на МААЕ. Те проведоха интервюта и обсъждания с експерти и ръководители от АЕЦ „Козлодуй“ във всяка от проверяваните области.

Мисията SALTO извършва всеобхватен преглед на безопасността, насочен към стратегията и ключовите елементи за безопасна дългосрочна експлоатация на атомните електроцентрали и програмите за управление на стареенето.

Последващата мисия е заключителният етап от поредица партньорски проверки SALTO, инициирани от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ като част от дейностите по продължаването на срока на експлоатация на двата 1000-мегаватови блока на българската атомната електроцентрала. Тя беше предхождана от основната мисия през юли 2021 г. и две предварителни мисии (Pre-SALTO) – една за 5 блок през 2016 г., и една за 6 блок през 2018 г., гласи съобщението.

Последното действие на АЕЦ „Козлодуй“, свързано с безопасността на централата, е завършилият планов годишен ремонт в началото на месеца. По време на годишния ремонт реакторът е презареден със свежо ядрено гориво, добавиха от АЕЦ „Козлодуй“. Успешно са извършени предвидените за ремонтната кампания дейности за превантивно техническо обслужване и профилактика на оборудването и планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация и повишаване на безопасността. Съгласно технологичните изисквания са изпълнени нужните изпитания и проверки, които потвърждават работоспособността и надеждността на съоръженията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След плановия годишен ремонт: Пуснаха пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Подписахме с Westinghouse за нов реактор

МААЕ провери АЕЦ "Козлодуй"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички