Парното и топлата вода вероятно ще поскъпнат не толкова малко


Парното и топлата вода вероятно ще поскъпнат не толкова малко
Снимка: БГНЕС

6834

Очаква се, че от 1 юли парното и топлата вода ще поскъпнат с 10-11%. Главната причина за това ще е, че ДДС вече няма да е 9%, а ще се върне на 20%, както беше преди пандемията.

Възможно е новата власт да продължи действието на тази антикризисна мярка, въведена през лятото на миналата година заради сътресението на енергийните пазари. Но предвид изказванията на новия финансов министър Асен Василев, че ще върне проектобюджета на служебния кабинет и ще направи нов бюджет за 2023 г. само с 3% дефицит, удължаването на ниската ставка ДДС за парното по-скоро няма да се случи, прогнозира в. "Сега".

Вчера КЕВР проведе обществено обсъждане на новите цени на топлинната енергия от 1 юли. Топлофикационните дружества преди месец бяха представили драстични завишения на цените от порядъка на 30-40-50% в опит да си наваксат загубите, които натрупаха в последните 6 месеца, след като цената за битовите потребители бе замразена на нивото от 1 юли 2022 г. Базирайки се на прогнозните цени за природния газ в следващите месеци до края на годината, регулаторът изчисли, че цените трябва да останат на сегашните си нива и предложи незначителна промяна на цените на парното и топлата вода.

ОЩЕ: КЕВР поиска Топлофикация София да обясни за парното през април

Така например КЕВР смята, че средно с 0,05% трябва да е поскъпването на парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация София". Цените в Пловдив на "ЕВН България Топлофикация" трябва е с ръст от 0,14%. За "Топлофикация Плевен" - с 0,07%, за "Топлофикация Бургас" - с 0,28%, за "Веолия Енерджи Варна" - 0,35 %, за "Топлофикация Враца" - 0,05%, за "Топлофикация ВТ" - 0,11% и за клиентите на "Топлофикация Перник" - с 0.66%. Най-голямото поскъпване на топлинната енергия - средно с 11,45%, е предвидено за клиентите на АЕЦ "Козлодуй".

Като се включи връщането на ДДС на 20%, сметките за топлата вода и парното ще се вдигнат от 1 юли общо с малко над 10%.

Омбудсманът Диана Ковачева се възмути, че ще има поскъпване предвид продължаващото поевтиняване на природния газ, но директорът на Дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика"в КЕВР Пламен Младеновски отвърна, че парламентът ще реши за ДДС и това е органът, от който на практика зависи в момента.

По отношение на призива да се намери начин да се компенсират топлофикациите, ако цената бъде намалена, Младеновски обясни, че КЕВР е анализирала това, но приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са спаднали. "Възможностите на фонда през настоящия регулаторен период са далеч по-ограничени, отколкото през изминалия регулаторен период. Тази идея няма как да се осъществи", заяви Младеновски.

От КЕВР обясниха, че при ценообразуването на топлинната енергия се анализират миналогодишната прогнозна цена на природния газ и сегашната прогноза. Разликата е 25% надолу, но отчетената цена за 12-месечието е била с 45% над прогнозната за регулаторния период, който изтича на 30 юни. Това е породило недовзет приход за топлофикациите от общо около 300 млн. лева, който КЕВР ще се опитат да осигурят с минимално повишение на цените от 1 юли.

Окончателното си решение за новите цени на парното и топлата вода КЕВР ще оповести на 30 юни.

ОЩЕ: Топлофикациите във Велико Търново и Бургас дадоха заден за драстичното поскъпване на парното

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички