Петролните цени са на кръстопът


Петролните цени са на кръстопът
Снимка: iStock

1209

Цените на петрола са на кръстопът днес. Те се движат с леко повишение на фона на продължаващите опасения около кризата в Близкия изток след вчерашния им рязък спад, предаде Ройтерс.

Още: Петролът поевтинява заради Саудитска Арабия

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 18 цента или 0,2 на сто до 76,30 долара за барел.

Котировките

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха ръст с 0,1 на сто или 6 цента до 70,83 долара за барел.

Вчера стойността на контрактите се понижи между 3 и 4 на сто заради рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия и увеличаването на добива на ОПЕК.

"Рязкото намаляване на цените на Саудитска Арабия и увеличеното производство на ОПЕК компенсираха опасенията за доставките, причинени от ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток“, каза анализаторът на CMC Markets Леон Ли.

Още: Петролът поскъпва в първата седмица от новата година

Войната в Израел

Относно войната в ивицата Газа израелската армия заяви, че битката й срещу "Хамас" ще бушува през цялата 2024 г., което предизвика опасения сред пазарните участници, че конфликтът може да прерасне в регионална криза и да наруши доставките на петрол в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив късно вчера, за да информира израелските служители за двудневните си разговори с арабските лидери относно прекратяването на войната.

Проучване на Ройтерс в края на миналата седмица установи, че производството на петрол от ОПЕК се е увеличило през декември, а ръстът на добивите в Ангола, Ирак и Нигерия компенсират продължаващите съкращения от Саудитска Арабия и други членове на по-широкия алианс ОПЕК+.

По-високото предлагане накара Саудитска Арабия да намали официалната продажна цена през февруари на своя водещ арабски лек суров петрол за Азия до най-ниското ниво от 27 месеца.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички