Полша призова за санкции срещу Русия и "Газпром"


Полша призова за санкции срещу Русия и "Газпром"
Снимка: iStock

3106

Полският президент Анджей Дуда призова за засилен санкционен натиск върху Русия и ограничаване на влиянието на "Газпром" в Европейския съюз в навечерието на срещата на външните министри на ЕС, на която те ще обсъдят стъпки към Русия заради ситуацията около Алексей Навални.

В интервю за Financial Times Дуда нарече разговорите за по-строги санкции към Русия "абсолютно оправдани".

"Единственият начин да се направи това (да се принуди Русия да промени политиката си, б.р.) без пушки, оръдия и бомби е чрез санкции. Затова сме готови да помогнем за постигането на консенсус по този въпрос", каза полският президент, цитиран от AFP.

"Мисля, че ако ограничим възможността за икономическото функциониране на "Газпром" в ЕС, особено по отношение на сключването на нови споразумения – и относно инвестициите, тогава ситуацията с такива въпроси като спазването на международното право, както и правата на човека и политическите права в Русия, ще започнат да бележат напредък, защото това ще бъде сериозна стъпка в сферата на руските икономически интереси", каза Дуда. На сбогуване: Полша осъди Газпром да ѝ плати 1.5 млрд. долара

Полша и Русия са сериозни геополитически противници, включително и в енергийната сфера. Варшава е твърд противник на газопровода "Северен поток 2" и редовно критикува политиката на Москва да заобиколи Украйна при транзита на газ за Европа.

Преди известно време полската държава напълно се отказа от руския газ, заменяйки го с доставки от скандинавските страни и американски втечнен газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички