Правителството бърза да довърши газовата връзка с Гърция


Правителството бърза да довърши газовата връзка с Гърция
Снимка: БГНЕС

4731

България губи около 1,5 млн. лева на ден от това, че не можем да внасяме цялото договорено количество от Азербайджан. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов пред Народното събрание, където се проведе изслушване по темата със забавеното строителство на газовия интерконектор България-Гърция и начисляването на неустойки по договора за изпълнение. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

Газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена до лятото на тази година – до месец юли. Целта на правителството е дългоочакваният интерконектор да бъде въведен в експлоатация на 1 юли и така да не се пропуска следващия отоплителен сезон. Завършиха най-сложната част от интерконектора с Гърция

Министърът напомни, че е имало анекс към договора, с който е одобрено отлагане на завършването на проекта от април 2021 г. до декември. Така не е имало възможност газовата връзка да бъде изградена за този отоплителен сезон, но ще бъде готова за следващия. Според министъра това не се отразява на цената на газа у нас.

България все още не е получила дължимите неустойки. Вече има изпратено писмо, подписано от него и от финансовия министър Асен Василев до борда на директорите на проектната компания, който трябва на свой ред да разгледа искането и да си поиска неустойките от фирмата изпълнител. Енергийният министър увери, че тези компенсации ще бъдат платени. По време на изслушването стана ясно, че сумата е в размер на 90 000 лева за всеки ден забавяне. Такива компенсации обаче не са искани от предишния кабинет за предишното отлагане на проекта. България ще иска компенсации от Гърция при забава на газовата връзка

Николов не каза колко трябва да е размера на неустойките досега. Това бе уточнено от Теменужка Петкова от ГЕРБ, по думите на която сумата досега е 540 000 евро. От ГЕРБ видяха опит на Николов да се оправдае с борда на директорите да не се наложат санкции за забавянето и се заканиха, че ако това не се случи, ще сезират прокуратурата. Постъпило е искане за ново отлагане, но то по думите на министър Николов няма да бъде уважено.

Тепърва ще се прави и анализ за пропуснати ползи, такъв е възложен и на БЕХ. Все още не е обсъждано дали ще бъде сменена и компанията изпълнител, но всички тези текущи въпроси са на радара им. Най-негативният сценарий е проектната кампания да не може да изгради газовата връзка и тя да потърси на свой ред друга фирма за неговото завършване.

На въпрос дали ще има нужда от допълнително финансиране, Николов отговори, че при такова, то ще бъде обсъдено прозрачно. Не пожела да говори дали става дума за саботаж от предишната власт заради забавянето, въпреки това поясни, че България търпи вреди. Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Николов отрече упреците, че след като анекса е изтекъл, то нямаме и действащ договор. Отрече упреците на ГЕРБ за бездействие и ги обвини на свой ред в същото. Поясни, че са в постоянна връзка с гръцките власти, прави се анализ на състоянието на самата компания и е изисквано да се следи на всеки 2 седмици графиците за изпълнението на газовата връзка.

Дебатът

Иначе в началото ГЕРБ изтъкнаха, че газовата връзка дава реална диверсификация на доставките по изцяло нов маршрути и нов източник на газ. Според тях последните седмици се изговорили неистини за бездействие през последните години относно изграждането на газовата връзка. Напомниха, че 2015 г. е подписано финансовото инвестиционно решение, а през 2017 г. е осигурено финансирането.

Така още декември 2017 г. стартират обществените поръчки, а в края на 2019 г. се подписва и договора. Две седмици след това започват и реалните работи, а крайният срок за довършване е до април 2021 г. Но заради пандемията срокът е удължен до 31 декември 2021 г. Последната инспекция е през март 2021 г. По думите на Жечо Станков вече е 6 януари, а повече от 50 км от връзката още не е положена. И попита как за две служебни кабинети има 8 месеца закъснение. Изрази съмнения, че проектът ще бъде завършен дори до юли – август 2022 г.

Министър Николов пък намекна, че за 12 години газовата връзка с Гърция е неглижирана, за сметка на "Балкански поток", който е бил изграден, въпреки че е 3 пъти по-дълъг. На въпрос дали шефката на проектната компания Теодора Георгиева взима заплата от 15 000 – 20 000 лева, Николов отговори, че министър не може да иска такава информация, защото тя се определя от БЕХ.

От ДПС пък упрекнаха, че погрешно е решено проекта да бъде реализиран чрез отделна компания, а не чрез държавните оператори на газовата мрежа у нас и даде да се разбере, че са готови да помогнат. От БСП пък определиха като нелеп опита на ГЕРБ да прехвърлят вината на новия енергиен министър, като добавиха, че проектът е за 222 млн. евро и погрешно е било структурирано финансирането на газовата връзка. БСП обещаха на министъра, че може да разчита на подкрепа от парламента.

От ДБ пък поиска писмени гаранции от проектната компания. От "Възраждане" пък заявиха, че Гърция няма интерес България да има достъп до евтиния азерски газ. В момента , в който газовата връзка бъде изграден, ще се намесим на пазара и ще можем да откраднем част от транзита. На тяхна територия също имало забавяне и може да изпаднем в ситуация ние да изградим нашия участък на родна територия, но не и този в съседна Гърция.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички