Премиерът определи като неизгоден договорът с Турция за природен газ


Премиерът определи като неизгоден договорът с Турция за природен газ
Снимка: БГНЕС

4195

При действията на служебното правителство става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи, от които могат да произтекат тежки последствия за икономиката и хората в страната. Предвид характера на тези дейности ще предоставя част от тях на органите. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти.

В него участваха и министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Договорът с "Боташ"

За договора за газ с турската компания "Боташ" Денков каза, че има много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция. "Турската фирма получава достъп до българския и европейски пазар, без обратното да е вярно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата за стотици милиарди лева годишно, дори и България да не внася заложените количества газ", посочи премиерът.

Още: Първият танкер с втечнен газ по договора с "Боташ" пристигна на терминала в Турция

В енергетиката вече са загубени 200 млн. лв заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, обяви Денков. България е в риск да загуби 1.6 млрд. лв, ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. Изчезнали са и над 600 млн. лв, при ремонта на ПАВЕЦ "Чаира", който така и не работи.

Пътищата

"В МРРБ за три дни - между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни", попита Денков.

Премиерът Денков разпореди ревизия на разходите по министерства

Проблеми има и във ВиК проектите по ОП "Околна среда", инхаус възлаганията по АМ "Хемус", висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ "Струма", обясни премиерът.

ПВУ

По ПВУ има изключително сериозно забавяне - реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г., посочи още Николай Денков

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички