Производител на "зелена енергия" съди Румъния и Полша заради тежки данъци


Производител на "зелена енергия" съди Румъния и Полша заради тежки данъци
Снимка: Getty images

4680

Португалският производител на енергия от възобновяеми източници EDP Renovaveis ще предприеме действия в съда срещу новите данъци, наложени на производителите на енергия от Полша и Румъния, предава румънската агенция Agerpres, като се позова на Reuters.

Подобно на много други страни от ЕС, Румъния и Полша наскоро въведоха извънредни мерки за възстановяване на част от свръхпечалбите, генерирани от дружествата за комунални услуги с цел да помогнат на потребителите да се справят с нарастващите цени на енергията.

EDP Renovaveis смята, че мерките, въведени от властите в Букурещ и Варшава, не отговарят на принципа на ЕС за възстановяване само на приходите, получени на пазара. Португалската компания твърди, че мерките в двете страни не отчитат разходите за хеджиране (покриване на рисковете при търговия) и по този начин ще се облагат с данък печалби, които дружества като EDP Renovaveis всъщност не са реализирали.

"EDP Renovaveis ще предприеме всички правни действия, които ще допринесат за връщане на справедливото върховенство на закона и които ще подкрепят така необходимите инвестиции във възобновяеми енергийни източници в тези страни и в Европейския съюз", съобщава португалската компания, без да уточнява какви действия ще започне и в кой съд.

Според енергийното дружество новите такси могат да доведат до "необосновани плащания" и потенциални разходи в размер на около 300 млн. евро.

Голям производител на енергия

EDP Renovaveis (EDPR) разполага с капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници в размер на 697 мегавата в Полша и 521 мегавата в Румъния.

Според уебсайта на компанията EDPR навлиза на румънския пазар през 2008 г., като придобива няколко проекта за вятърни електроцентрали в различни етапи на развитие. През 2010 г. EDPR завърши изграждането на първия си вятърен парк в страната, а през 2013 г. започна да функционира първата слънчева електроцентрала на EDPR. В момента EDPR е третият по големина производител на енергия от възобновяеми източници в Румъния с инсталирана мощност от 521 мегавата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Израелска енергийна компания ще вложи 300 милиона евро в Румъния

Kaufland си поръча соларен парк за 1 млн. евро в Румъния

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички