Производители на соларна енергия: Таванът на приходите ще задълбочи енергийната криза


Производители на соларна енергия: Таванът на приходите ще задълбочи енергийната криза
Снимка: iStock

4068

Производители на соларна енергия изразиха остра позиция по повод приетия в сряда от правителството таван на печалбите за енергийните дружества. Според тях взетото решение без обществено обсъждане ще доведе до задълбочаване на енергийната и икономическата криза.

"Решението за намаляване на тавана на приходите на производителите на електроенергия е взето без обществено обсъждане и е валидно със задна дата от 1 юли, а от Министерство на енергетиката коментираха, че целта е събиране на средства във Фонд „Сигурност на енергийната система“, който е предназначен за справяне с последиците от възможни високи цени на енергията и ще подкрепя бизнеса и битовите потребители", се казва в позицята.

Представители на бранша коментират, че взетото решение без обществено обсъждане ще доведе до задълбочаване на енергийната и икономическата криза, както и опасенията си, че Фонд „Сигурност на енергийната система“ няма ясен и прозрачен механизъм на действие, като по този начин се увеличават възможностите за проявление на корупционни практики.

Още: Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа

"От бранша алармирахме още преди години, че предстои голяма енергийна криза. Въпреки това България все още няма енергийна стратегия и последствията от това са видими. Взeмането на бързи решения на парче без обществено обсъждане само ще задълбочи енергийната криза“, коментира д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“.

В правителственото решение е записано, че производителите на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) без договор за компенсиране с премии ще определят своя таван на пазарните приходи при 300 лева за мегаватчас стойност на произведената електрическа енергия, която е с 50 лева по-ниска от досегашната цена. Според членовете на Сдружение „Соларна Академия България“ по този начин страната ни не може да конкурира пазара на ВЕИ енергия в Европа и това решение ще доведе до пореден отлив на инвеститори, тъй като възвръщаемостта ще стане все по-трудна.

Нисък таван

"На фона на инвестициите във ВЕИ и скъпоструващите технологии, тези 50 лева разлика имат огромно значение. Таванът от 300 лева за мегаватчас, които правителството определя не е достатъчен, както не беше достатъчна цената и в по-високия размер. Във време, когато сме в енергийна трансформация, когато Европа силно стимулира прехода към чиста енергия и инсталирането на все повече и повече възобновяеми енергийни източници и когато трябва да се направи енергийна диверсификация, отново си задаваме въпроса дали е приоритетна зелената енергетика в България“, коментира още д-р инж. Веселин Тодоров.

От Сдружение „Соларна Академия България“ припомнят, че през юли е имало дни, в които цената на тока е била близо до нулата или дори отрицателна, което за ВЕИ производителите означава, че в това време са работили на загуба, но в същото време не са получили никаква компенсация. От организацията обръщат внимание, че най-ефективното решение би било да се стимулира изграждането на ВЕИ мощности, което в дългосрочен план ще изведе България от енергийната криза. Според Сдружението не е трябвало с тези пари да се дотира бизнесът с цел да му се плащат сметките за тока, а да се стимулира изграждането на собствени ВЕИ системи.

Още: Ще бъде ли ощетена България, ако ЕС наложи таван на приходите от ток?

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички