Първият танкер с втечнен газ по договора с "Боташ" пристигна на терминала в Турция


Първият танкер с втечнен газ по договора с "Боташ" пристигна на терминала в Турция
Снимка: Cheniere

4095

Първият танкер с втечнен природен газ за България, съгласно подписаното споразумение между "Булгаргаз" и компанията "Боташ" пристигна на терминала в турското пристанище "Мармара LNG". След като бъде регазифициран танкерът с капацитет 50 млн. куб. метра, газът ще бъде доставен в България.

Започна разширението на газохранилището "Чирен"

Служебния министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева се срещнаха в пристанището с представители на компанията "Боташ", предаде БНТ. 

Споразумението за достъп до газовата инфраструктура в Турция беше подписано в началото на януари. Договорът е за 13 години и позволява годишно да се транспортират до милиард и половина кубически метра природен газ, купен от различни източници.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер", която спечели обявения от "Булгаргаз" търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 година.

Министърът на енергетиката Росен Христов коментира, че "с това се развенчава и политическата атака от миналата година, че този договор бил за скрита доставка на руски газ".

"Както виждате, газът идва от САЩ. Очакваме да можем да доставяме над десет танкера на година чрез това споразумение. Много важно е да уточним, че по това споразумение нямаме договорка да използваме един-единствен терминал, а всички турски терминали. Нашата задача е като си купим танкера, да го доставим в турски води. След това "Боташ" поема и го разтоварва там, където е най-удобно и ефективно. Това ни дава изключителна гъвкавост на доставките. Също така е изгодно и за турските колеги, тъй като по този начин те оптимизират своята инфраструктура. Много държави се опитваха да постигнат такова споразумение с Турция и никой освен България не успя. Ние успяхме да намерим печеливша формула, така че и турската страна да има изгода от такова споразумение. Давам пример с терминала в Гърция, където имаме собственост. Ако там има технически проблеми, доставките ни се блокират. Множеството терминали, с които Турция разполага, на практика елиминират този проблем", каза още Росен Христов.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички