Разкриха колосална кражба на ток


Разкриха колосална кражба на ток
Снимка: Getty Images/Guliver

4398

ЧЕЗ Разпределение България разкри най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 декември. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в село Хераково, община Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Установеното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове. За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания.

Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и беше заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство. ЧЕЗ Разпределение изказва благодарност към органите на МВР за своевременната реакция при разкритието на случая.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички