Решение на КС спира работата на КЕВР в условия на енергийна криза


Решение на КС спира работата на КЕВР в условия на енергийна криза
Снимка: Actualno.com

3490

Всички решения за цените на тока, топлоенергията и газа са взети единодушно. Моят глас не е имал решаващо участие, за което и да е от тези решения. Затова те са валидни. Българските граждани могат да разчитат на тях за цените за следващите 12 месеца. Това заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров по повод решението на Конституционния съд, че е избран в нарушение на Конституцията. 

По думите му въпросното решение означава, че КЕВР ефективно спира работа и няма как да приеме цени дори за месец август. "В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане без ръководители на своите институции", зави той. Ето защо Тодоров призова депутатите незабавно да стартират процедура за избор на негов наследник, така че регулаторът да взема адекватни и навременни решения в условия на криза, дори и без работещ парламент. Вече са запълнени над 40% от капацитета на газохранилището в Чирен

"Щом няма ръководител на администрацията, той не може да упълномощи никой да извършва негови правомощия – дори заплащането на заплати за служителите става много проблемно", уточни Тодоров. По думите му, той е изненадан от решението на КС. Но увери, че са взети всички мерки от КЕВР решенията на Комисията да не са противоконституционни. "Всичко в България може да бъде оспорвано – това е принципът на правовата държава", заяви председателят на КЕВР.

По въпроса защо да не може да упълномощи някой да го замести, след като разполага с още 18 дни до влизане в сила на решението на КС, Тодоров посочи, че по юридическа преценка това пак би направило решенията му нищожни. Председателят на КЕВР помоли задочно депутатите незабавно да стартират процедура за избор на нов председател на Комисията и уточни, че щом решението на КС влезе в сила, ще напусне поста на председател. 

Тодоров направи обзор на работата на КЕВР под негово ръководство, като акцентира, че Комисията не е допуснала увеличения, каквито е могло да се случат. "Комисията прие решение за новите цени на тока от 1 юли. Те предвиждат минимално увеличение от 3%, докато в Европа достигат над 80%. По отношение на газа беше осигурен механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя количества и да си осигури потреблението. От този момент България не зависи само от една тръба. По отношение на топлинната енергия всички знаете за шокиращите изявления за ръст от до 300%. Реалното увеличение, което е справедливо, беше около 120%. КЕВР спря субсидиите на ВЕИ производителите и насочи парите към бита, за да има поносими цени и топлинна сигурност", посочи той. КЕВР реши с колко ще скочи тока за бита за следващата година

Тодоров разкри, че "Топлофикация-София" подлежи на проверка заради неплатените си задължения. "Дружеството не плаща дължимите 330 млн. лева на "Булгаргаз" и застрашава позицията им като обществен доставчик. Сумата е еквивалентна на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Така всички български потребители щяха да имат по-голяма сигурност през зимния сезон", заяви той. Запорират сметките на "Топлофикация София"?

Сред темите, които предстоят да бъдат обсъдени от КЕВР Тодоров подчерта въвеждане на единна цена на балансираща енергия и по-голямо намаляване на цените за бизнеса също и сертифициране на затворените газопреносни енергийни мрежи и успешно завършване на над 1000 дела по актове на Комисията - над 100 милиона правен материален интерес. "Всички тези неща след решението на КС спират", отсече председателят на КЕВР. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички