Русия дава още 800 млн. долара за първата АЕЦ в Турция


Русия дава още 800 млн. долара за първата АЕЦ в Турция
Снимка: Akkuyu NPP

3510

Най-голямата руска банка - "Сбербанк" ще финансира с 800 млн. долара строежа на турската АЕЦ "Аккую". Открити са две кредитни линии за 500 и за 300 млн. долара със седемгодишен срок за погасяване от компанията "Аккую нуклеар", която е част от руския ядрен концерн "Росатом".

Средствата ще се използват за изграждането на четирите енергоблока на централата. Банката вече кредитира през 2019 г. ядрения проект с 400 млн. долара, отново със седемгодишен срок на издължаване.

"Тази година темповете на строителството на АЕЦ "Аккую" достигнаха нови нива. На различни етапи се работи във всички енергоблокове. С получаването на разрешение за изграждане на четвърти енергоблок през октомври, процесът на лицензиране на строителството приключи и се приближихме към върхови производствени процеси.

Руските банки подкрепят проекта за устойчиво, нисковъглеродно производство на електроенергия и с готовност реагират на нашите потребности от финансиране. Радваме се, че сред тях е и "Сбербанк" – наш дългогодишен и надежден партньор", коментира Антон Дедусенко, управляващ директор по въпросите на устойчивото развитие и връзките с акционери на "Аккую нуклеар".

Първата турска АЕЦ

АЕЦ "Аккую" е първата атомна електроцентрала в Турция. Тя се изгражда близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море. След въвеждането ѝ в експлоатация ще произвежда около 35 млрд. кВтч годишно и ще покрива до 10% от електроенергийните нужди на страната. Общата цена на турската АЕЦ е около 20 млрд. долара. Тя се финансира, изгражда и управлява от руснаците.

Първият реактор трябва да заработи през 2023 г., когато се отбелязват 100 години от създаването на съвременна Турция. През всяка от следващите 3 години ще бъде пускан по един енергоблок. Окончателното изграждане на всички съоръжения в централата трябва да приключи през 2026 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички