Русия ще строи две нови електроцентрали в Сърбия


Русия ще строи две нови електроцентрали в Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver

4583

Газпром енергохолдинг (GEH) обмисля възможността за допълнително изграждане на две ТЕЦ в Сърбия, за да покрие търсенето на електроенергия. Ръководителят на компанията Денис Федоров разказа за това в интервю за корпоративния журнал Газпром, предаде БГНЕС.

"Нашата компания проучва възможността за изграждане на още две съоръжения за снабдяване на населението на републиката и индустриалните потребители с топлинна и електрическа енергия", каза той.

Ръководителят на компанията добави, че през 2021 г. се планира да се въведе в експлоатация електроцентралата в град Панчево, която се изгражда съвместно "Газпром нефт“ за захранване на рафинерията в Панчево и продажба на електроенергия на открития пазар.

Според Федоров Газпром енергохолдинг работи и по идеята за изграждане на електроцентрали в Китай, Виетнам и редица други региони на света като част от сложни интегрирани проекти за доставка на газ и електричество.

В момента GEH работи по изпълнението на пилотни проекти в областта на водородната енергия. "За Газпром енергохолдинг водородната енергия е една от областите на развитие на компанията.

До края на 2020 г. нетната печалба на Газпром енергохолдинг се очаква да достигне 45 млрд. рубли, увеличение от 40,8 млрд. рубли година по-рано.

В същото време, според Федоров, производството на електроенергия за групата като цяло е намаляло с 2% поради спад в енергийното потребление в Русия и оптимизиране на използването на оборудването. Топлинната мощност е намаляла с 1% поради по-високите температури на въздуха, отбеляза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички