Саудитска Арабия обмисля оферта за изграждане на АЕЦ


Саудитска Арабия обмисля оферта за изграждане на АЕЦ
Снимка: iStock/Guliver

2321

Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала, предаде Ройтерс. Информацията беше публикувана днес от в. "Уолстрийт джърнъл".

Китайската национална ядрена корпорация, държавна компания, известна като CNNC, е подала оферта за изграждане на ядрена централа в Източната провинция на Саудитска Арабия, близо до границата с Катар и Обединените арабски емирства, според саудитски служители, запознати с въпроса.  CNNC не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар. Външните министерства на Китай и Саудитска Арабия също не са отговорили на исканията за коментар на доклада.

Защо не САЩ?

Саудитска Арабия и преди е търсила съдействие от САЩ за изграждане на гражданска ядрена програма на своя територия като част от евентуално споразумение за нормализиране на отношенията с Израел. В миналото американски официални лица са заявявали, че биха споделили технологии за ядрена енергия само ако споразумението предотвратява обогатяването на уран или преработката на плутоний, произведен в реактори - два пътя за създаване на ядрени оръжия.

Още: Франция уджължава до 50 години работата на един от ядрените си реактори

Саудитски представители признаха, че проучването на въпроса с Китай е начин да се подтикне администрацията на Байдън към компромис по отношение на изискванията за неразпространение, допълва вестникът.

Саудитските представители заявиха, че биха предпочели да наемат южнокорейската държавна компания Кореа електрик пауър за изграждането на реакторите на централата и да привлекат американски експертен опит в експлоатацията, но без да се съгласяват с контрола върху разпространението, който Вашингтон обикновено изисква, каза вестникът.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е готов скоро да придвижи споразумението с китайската компания, ако преговорите със САЩ се провалят, според саудитски представители.

Още: Китай инвестира сериозно в атомната енергетика

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички