Саудитска Арабия продава дял от петролната си компания на Китай?


Саудитска Арабия продава дял от петролната си компания на Китай?
Снимка: Saudi Aramco

4552

Саудитска Арабия обмисля да продаде част от огромната си петролна компания Saudi Aramco на голям чуждестранен инвеститор, като най-вероятно става дума за купувач от Китай, предава CNN. Престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман, потвърди, че се обмисля продажба на 1% от най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco. Цената на подобен дял би възлиза на около 19 млрд. долара, ако съдим по пазарната капитализация на петролния гигант.

"Има дискусия относно придобиването на 1% от Aramco от глобален лидер на енергийното поле. Това ще бъде много важна сделка за засилване на продажбите на Aramco в много голяма страна", казва Бин Салман в интервю, излъчено по държавната телевизия на Саудитска Арабия.

Китай е най-големият купувач на саудитски суров петрол, като през 2020 г., вносът от Саудитска Арабия е най-висок спрямо всички останали търговски партньори, сочат данните на Главната митническа администрация на Китай.

Saudi Aramco има и други големи клиенти в Азия. В доклад от миналия месец от компанията посочват, че инвестират в продажбите на суров петрол и търговските си операции в Китай, Индия, Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея.

Потенциален купувач на дял от петролния гигант "очевидно трябва да е азиатска национална петролна компания". "По-голямата част от техния суров петрол отива в тази посока", коментира Осуалд Клинт, старши анализатор от Bernstein.

Саудитска Арабия продаде дял от Aramco от около 1.7% през 2019 г. в най-голямото първично публично предлагане на акции в историята. IPO-то набра сумата от 29.4 млрд. долара, които трябва да помогнат за саудитския план "Визия 2030", който предвижда намаляване на зависимостта на кралството от петрола и развиване на други икономически сектори. По това време Aramco струваше 1.7 трилиона долара.

Но частичната приватизация, която се случи чрез фондовата борса в Рияд, разчиташе основно на местни и регионални инвеститори, което попречи да се набере първоначално заложената сума от 100 млрд. долара. Евентуална продажба на част от петролния гигант на чуждестранен инвеститор може да набави повече средства в подкрепа на "Визия 2030".

Междувременно петролните компании в САЩ и Европа се опитват да се откъснат от основния си бизнес, инвестирайки сериозни средства в проекти за възобновяема енергия.

Големи институционални инвеститори също се опитват да направят портфолиото си неутрално по отношение на въглеродните емисии. Възходът на шистовия петрол през последните години означава, че САЩ имат високо ниво на енергийна независимост и малко амбиции да се позиционират в Близкия Изток, казва Хаснаин Малик, ръководител капиталова стратегия за развиващите се пазари в дубайската инвестиционна банка Tellimer.

"Китай... може да види възможност да задълбочи собствените си взаимоотношения", казва Малик. Ползите да притежаваш подобен малък дял в национална компания на друга държава са неясни, смята експертът, намеквайки, че всяка подобна сделка по-скоро се базира на геополитически интереси, отколкото на икономически такива.

По информация на Financial Times, Саудитска Арабия е провела разговори с Reliance Industries, компанията на индийския милиардер Мукеш Амбани, за придобиване на дял в дъщерно дружество за рафиниране и нефтохимикали срещу пари в брой и акции на Aramco.

Въпреки че няколко души твърдят, че спомената от Мохамед Бин Салман възможност за продажба на дялове може да се отнася за сделката с Reliance, доста по-вероятно е да става дума за отделни преговори с китайски и други инвеститори, пише финансовото издание.

В интервюто си престолонаследникът посочва, че дялове на Aramco могат да бъдат трансферирани към саудитския Фонд за публични инвестиции, добавяйки, че Кралството няма намерение "да се отърве от петрола".

"Инвестиционните възможности на Aramco са огромни", посочва той. По думите му, детайлите около продажба на дялове на Aramco може да бъдат разкрити след година или две. Акциите на компанията се търгуват на цена от 35.80 риала (9.55 долара), което поставя оценка на Aramco от 1.9 трилиона долара.

Плановете за диверсификация на саудитската икономика бяха ударени от коронавируса, който намали потреблението на петрол по света в резултат на парализата на транспортния бизнес. В резултат на това печалбата на Saudi Aramco за 2020 г. се стопи наполовина до 49 млрд. долара.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички