Ще има ли по-евтини ток, парно, газ и вода за бедните?


Ще има ли по-евтини ток, парно, газ и вода за бедните?
Снимка: Thinkstock

8378

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да определя тарифи в зависимост от количеството консумиран ток, парно или природен газ. В случай че такива тарифи са въведени за битови клиенти, те включват по-ниска цена за конкретно количество енергия, необходимо за задоволяване на основни нужди. Това гласи един от текстовете за промени в Закона за енергетиката, внесени в парламента от трима депутати от "Има такъв народ".

На 30 май енергийното министерство оповести промени в енергийния закон, но те предвиждаха правителството да определя референтни цени на държавните енергийни компании, а ако на борсата те са по-високи, разликата да отива във фонд "Сигурност на електроенергийната система". И във внесените от депутатите от ИТН промени се предвижда парите на държавните енергийни дружества да се прибират в хазната, но тримата депутати са дописали и тарифите за бедни.

С тези текстове се дава възможност на енергийния регулатор да въвежда по-ниски цени за ток, парно и газ, които да важат само за определено минимално количество енергия, а всичко консумирано над това количество да се плаща по-скъпо.

Подобни тарифи за тока и парното в България имаше до 2005 г., но после бяха поетапно премахнати. За тока например тогава цена от 9,8 стотинки важеше само за първите 75 киловатчаса дневна енергия, но над това цената вече беше 17 стотинки, припомня вестник "24 часа". Резултати от изследванията тогава показваха, че едва 20% от домакинствата са се вмествали в тези 75 квтч. Държавата се чуди как да помогне на енергийно бедните

Ако тези текстове бъдат приети, КЕВР ще трябва да определи количеството енергия, за което ще действа ниската цена. Текстовете са така написани, че енергийният регулатор да може да вземе решение за такива ниски тарифи и със задна дата. Подобни тарифи се предвиждат и за водата, но с промени в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Предлагат компенсации и за бита, за да не се откажем от парното

Другите промени, свързани с изземване на приходите от високите цени, предвиждат енергийните предприятия, които са със 100% държавен капитал, да правят отчисления във фонд "Сигурност на електроенергийната система". С тези пари ще се компенсират домакинствата и бизнесът за високите цени на енергията и водата. Това става след решение на правителството и по предложение на министъра на енергетиката, пише в проекта.

Както предвиждаше и енергийното министерство, при ВЕИ-тата, когато пазарната цена на тока и премията, която те получават, е по-висока от преференциалната цена, на която те продават тока, разликата ще се внася също във фонда. Ако е по-ниска, ще получават допълнителна премия.

Предвижда се още операторите на газовите мрежи и на газовото хранилище да се освобождават от отчисленията от 5% от приходите във фонда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова социална помощ от 300 лева за бедни семейства

Спират социалните помощи за дърва и въглища

Вдигат помощите за отопление през зимата

3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички