Ще затворят ли 250 ВЕЦ-а заради спорни нови правила?


Ще затворят ли 250 ВЕЦ-а заради спорни нови правила?
Снимка: iStock

9015

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях. "Ако това се случи, електроенергията ще поскъпне", заяви пред bTV председателят на АИКБ Васил Велев. ВЕЦ-овете вече ще плащат такса за използване на подземни води

Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас.

До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане са пуснати в експлоатация, са във "висящо положение". На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. Там се казва, че за да се удължи разрешението за водоползване, трябва да се представи документ за учредено право за водовземането. "Такъв документ може да се издаде постфактум", обясни Велев.

По думите му служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи.

От вчера пък вече са в сила нови по-високи тарифи на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените. "На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи. Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис", коментира председателят на АИКБ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички