Студът затвори най-голямата рафинерия в САЩ


Студът затвори най-голямата рафинерия в САЩ
Снимка: iStock

3357

Големият студ в Тексас нанесе удар по енергийната индустрия в най-големия американски щат, предизвиквайки затварянето на петролни рафинерии и налагайки ограничения от страна на операторите на газопроводи за природен газ, съобщава Reuters.

Застудяването накара щатският оператор на електрическата мрежа да наложи прекъсвания на тока, а президентът Джо Байдън обяви в понеделник извънредна ситуация, за да предостави федерална помощ на Тексас.

Тексас произвежда приблизително 4,6 млн. барела петрол на ден и е дом на някои от най-големите рафинерии в страната, разпределени по крайбрежието на Пермския басейн.

Компанията Motiva Enterprises заяви, че спира своя производствения си комплекс Порт Артур, Тексас, който включва и рафинерията. Рафинерията на Порт Артур на Motiva произвежда над 630 000 барела продукт на ден, което я прави най-голямата в САЩ.

Citgo Petroleum Corp пък съобщи, че е затворила някои части на нейната рафинерия в Корпус Кристи, Тексас, където се произвеждат дневно по около 167 500 барела на ден.

Сериозното застудяване принуди и рафинерията на Lyondell Basell в Хюстън, добиваща по 263 776 барела дневно, да работи при минимално производство, а също така затвориха и повечето части в рафинерията на "Маратон" в Галвестън Бей, където се произвеждат на ден по 585 000 барела петрол.

Междувременно бях спрени енергийните доставки в големи части на Съединените щати.

Kinder Morgan's Natural Gas Pipeline Co. съобщи за ограничения на капацитета на различни места в неговата тръбопроводна система, докато Enable Gas Transmission обяви, че предприема мерки за осигуряване на адекватно снабдяване на клиентите.

Операторът на петролопровода Enbridge Inc. заяви в понеделник, че тръбопроводът за суров нефт, който минава от терминала близо до Понтиак, Илинойс, извън Чикаго, до най-големия център за съхранение на петрол в Кушинг, Оклахома, е спрян поради прекъсване на електрозахранването. При нормални условия през този тръбопровод преминават дневно по 585 000 барела.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички