Съдът на ЕС глобява Полша с по 500 000 евро на ден


Съдът на ЕС глобява Полша с по 500 000 евро на ден
Снимка: Getty Images

9578

Върховният съд на ЕС разпореди в понеделник Полша да плаща на Брюксел дневна глоба от 500 000 евро за това, че не е затворила голяма въглищна мина, с което разгневи съседна Чехия.

През май съдът поиска от Варшава да спре добива на лигнитни въглища - нискокачествени кафяви въглища - в открития рудник Туров след жалба от Прага, че с действията си Варшава създава трансгранична опасност за околната среда и нарушава законодателството на ЕС.

Но полското правителство отказа да се съобрази с аргумента, че това би поставило енергийната сигурност на страната "в риск", тъй като мината захранва електроцентрала, осигуряваща около 7% от електроенергията в Полша.

През юни Прага поиска от Съда на Европейския съюз да наложи на Полша глоба от 5 милиона евро на ден, защото не е спряла производството в мината. Правителствата на двете страни също започнаха официални разговори за ситуацията, обещавайки да постигнат споразумение.

Както Германия, така и Чехия се оплакаха от полската мина и планираното ѝ разширяване, като казаха, че тя също е причинила повишени нива на шум и прах в района.

Но най-голямата полска енергийна група PGE, която притежава както мината, така и централата, планира да добива въглища в Туров до 2044 г. Полша ще опита да замени въглищата с АЕЦ

В мината, която функционира от 1904 г., работят около 4000 души. Полша разчита на въглища, за да задоволи до 80% от енергийните си нужди, но обеща да развива зелени енергийни източници и да затвори последната си мина до 2049 г. в съответствие с целите за намаляване на емисиите, определени от Европейския съюз.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Унгария се отказва от въглищата до 2030 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички