Съпротивата на фермерите затруднява преминаването на една страна към възобновяема енергия


Съпротивата на фермерите затруднява преминаването на една страна към възобновяема енергия
Снимка: iStock

1850

Стотици фермери отказват да позволят на високоволтови електропроводи да преминават през земята им, а съпротивата им заплашва плановете на Австралия за енергиен преход - да  увеличи производството на енергия от възобновяеми източници и да намали емисиите с 43 процента до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., предаде Ройтерс.

Без захранване

Страната възнамерява да изгради 10 000 км електропроводи до 2050 г., за да свърже вятърни, слънчеви и водни проекти към електропреносната мрежа. Без тях много възобновяеми енергийни източници не биха могли да бъдат вкарани в захранването и е малко вероятно целите за свиването на емисиите да бъдат постигнати.

Още: Защо петролните и газови гиганети не са притеснени от новото споразумение за климата?

Колебливият енергиен преход би бил пречка за амбициите на Австралия за нулево нетно потребление във време, когато тя се стреми да поправи имиджа си на климатично изостанала и се кандидатира за домакин на климатичната конференция КОП през 2026 г.

Протестите в Австралия са част от вълна на отпор срещу слънчеви и вятърни паркове и разширяване на мрежата в страни като САЩ и Великобритания, което заплашва да забави въвеждането на масовата употреба на по-чистата енергия.

Собствениците на земя - макар и много от тях да искат повече възобновяеми източници на енергия - казват, че кабелите, окачени на метални кули с височина до 80 метра, ще навредят на земята им, ще попречат на земеделието и ще създадат опасност от пожари. Те настояват кабелите да бъдат заровени под земята или проектите да бъдат изоставени.

Въглищата засега остават

Дейвид Диксън, анализатор в Rystad Energy в Сидни, обясни, че въглищата осигуряват 60 процента от енергията на Австралия и страната се нуждае от един от най-бързите енергийни преходи в света, за да постигне климатичните си цели. "Няма смисъл да продължаваме със слънчевата и вятърната енергия, ако няма преносен капацитет, към който да ги включим. Ако не можем да разрешим това, ще трябва да удължим живота на въглищните съоръжения", допълни Диксън.

Още: Може ли Индия да забогатее и едновременно с това да постигне енергиен преход?

Правителството на щата Нов Южен Уелс заяви през септември, че обмисля да остави най-голямата въглищна електроцентрала в страната отворена след планираната дата за затваряне през 2025 г., за да гарантира енергийните доставки. Нейният отдел за планиране и околна среда отказа да коментира повече за завода, но заяви, че е ангажиран с целите си в областта на климата.

Правителството на щата предложи на собствениците на земя 200 000 австралийски долара за километър електропровод в допълнение към друга компенсация, която според него ще струва 786 милиона австралийски долара. Други държави също са предложили подобни плащания.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички