Съществена е разликата в консумацията на електроенергия при различните видове климатици


Съществена е разликата в консумацията на електроенергия при различните видове климатици
Снимка: Lucio Alfonsi / Pixabay

5120

Лабораторен тест на отоплителни тела, проведен от Асоциация “Активни потребители”, показва, че качествен климатик може да спести на домакинствата около 250 лева на отоплителен сезон. За да помогнат на повече потребители да инвестират в по-икономичен уред, от асоциацията инициираха първата в България колективна покупка на климатици, с която домакинствата могат да спестят до около 300 лева.

Климатиците с висока оценка за качество, които са и много по-енергийно ефективни, чувствително намаляват сметките, показва проведеният от асоциацията тест, докато по-евтините и нискокачествени климатици носят значителни загуби, особено след петата година на ползване.

Покупка на климатик - какво е нужно да знаем за гаранцията

За да илюстрират данните от проучването, от Асоциация “Активни потребители” дават за пример два от моделите климатици, включени в тестовете - един с висока обща оценка, на цена от 2000 лева, и един с ниска, на цена от 750 лева. За пример е даден апартамент от 50 кв.м. със средна външна температура от 2 градуса по време на отоплителния сезон и средно ползване 8 часа на ден, 30 дни в месеца. Нужната енергия за постоянна температура от 22 градуса в жилището за този период е около 1500 kWh.

Климатикът от 2000 лева ще използва 348.84 kWh енергия, защото за 1 kW използвана енергия генерира 4.30 kW топлина (съгласно COP), а този от 750 лева - 545 kWh енергия, защото за 1 kW използвана енергия генерира 2.72 kW топлина (съгласно COP). Изводът е, че сметката в края на месеца с по-скъпия климатик би била 87,21 лева, а с по-евтиния - 137,87 лева, което е близо 60% повече.

По този начин, месечната сметка за целия отоплителен сезон с качествения климатик излиза 436,04 лева, а с този от по-ниския клас - 689,33 лева. Разликата за един отоплителен сезон между качествен климатик е 689.33 - 436.04 = 253.29 лв. Това доказва, че освен добавената тежест върху бюджета всеки месец, след петата година отопление с по-евтин климатик домакинствата реално ще търпят загуби. Сметката е следната: 5 х 253.29 = 1 266.45 лв. или така погледнато: 2000 - 1266.45 = 733.55 лв.

“Макар проучването да доказва, че “по-евтиното” на практика излиза “по-скъпо”, първоначалната инвестиция в техника на по-висока цена продължава да е проблем за хората. Затова, Асоциация “Активни потребители”, за първи път в България, организира кампания “Колективна Покупка”, която предоставя възможност за групова поръчка на висококачествени климатици, с която домакинствата могат да спестят до около 300 лева при закупуване на климатик.” Така Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация “Активни потребители” коментира информацията.

Участието в колективната покупка на асоциацията е напълно безплатно и всеки, който желае да се регистрира, за да получи оферта, може да го направи на този линк: https://bit.ly/3L5pVmD, а регистрацията се счита за валидна след потвърждение по имейл. Още полезни съвети за спестяване на енергия можете да видите тук: https://www.youtube.com/@aktivnipotrebiteli/playlists

За кампанията:

Колективната покупка е популярна от години в западните държави. За пръв път у нас “Активни потребители” са изпълнител на инициативата, като част от проекта Clear-X, финансиран по програмата на ЕС „Хоризонт 2020“, който цели да подпомогне крайните потребители по време на инфлация. В него участват организации от България, Словения, Словакия, Кипър, Литва, Белгия и Португалия.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички