Съветът на ЕС реши колко да е делът на възобновяемите източници през 2030 г.


Съветът на ЕС реши колко да е делът на възобновяемите източници през 2030 г.
Снимка: Nofar Energy

1754

Съветът на Европейския съюз прие новата Директива за енергията от възобновяеми източници, за да повиши дела на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на енергия в ЕС до 42,5% до 2030 г. с допълнително индикативно увеличение от 2,5%, за да позволи постигането на целта от 45%. Всяка държава членка ще допринесе за тази обща цел.

Всички държави-членки ще допринесат за постигането на по-амбициозни секторни цели в транспорта, промишлеността, сградите и централното отопление и охлаждане. Целта е да се ускори интегрирането на възобновяеми енергийни източници в сектори, където включването е по-бавно.

Транспорт

Още: ЕП прие законопроект за по-високи цели в използването на възобновяемите енергии

Държавите членки ще имат възможност да избират между обвързваща цел за намаляване с 14,5% на интензивността на парниковите газове в транспорта от използването на възобновяеми източници до 2030 г. или задължителен дял от най-малко 29% от възобновяемите енергийни източници в. крайното потребление на енергия в транспортния сектор до 2030 г.

Новите правила установяват обвързваща комбинирана подцел от 5,5% за модерни биогорива (обикновено получени от нехранителни суровини) и възобновяеми горива от небиологичен произход (предимно възобновяем водород и синтетични горива на водородна основа) в дела на възобновяеми енергийни източници, доставяни на транспортния сектор. В рамките на тази цел има минимално изискване от 1% възобновяеми горива от небиологичен произход (RFNBO) в дела на възобновяемата енергия, доставяна на транспортния сектор през 2030 г.

Индустрия

В директивата се посочва, че индустрията ще трябва да увеличи използването на възобновяема енергия годишно с 1,6%. Държавите-членки се съгласиха, че 42% от водорода, използван в индустрията, трябва да идва от възобновяеми горива от небиологичен произход (RFNBO) до 2030 г. и 60% до 2035 г.

Още: Германското правителство забрани отоплителните системи, които не са от възобновяеми източници

Държавите-членки ще имат възможността да намалят приноса на RFNBO в промишленото използване с 20% при две условия:

1. Ако националният принос на държавите членки към задължителната обща цел на ЕС отговаря на очаквания им принос

2. Ако делът на водорода от изкопаеми горива, консумиран в държавата членка, не е повече от 23% през 2030 г. и 20% през 2035 г.

Сгради, отопление и охлаждане

Новите правила поставят индикативна цел за най-малко 49% дял на възобновяема енергия в сградите през 2030 г.

Целите за възобновяеми енергийни източници за отопление и охлаждане ще се увеличават постепенно, с обвързващо увеличение от 0,8% годишно на национално ниво до 2026 г. и 1,1% от 2026 г. до 2030 г. Минималният среден годишен процент, приложим за всички държави-членки, се допълва от допълнителни индикативни увеличения, изчислени специално за всяка страна членка.

Биоенергия

Директивата засилва критериите за устойчивост при използването на биомаса за енергия, за да се намали рискът от неустойчиво производство на биоенергия. Държавите-членки ще гарантират прилагането на каскадния принцип, с акцент върху схемите за подпомагане и надлежно отчитане на националните особености.

По-бързи разрешителни за проекти

Ще се ускорят разрешителните процедури за проекти за възобновяема енергия. Намерението е да се ускори внедряването на възобновяеми енергийни източници в контекста на плана на ЕС REPowerEU да стане независим от руските изкопаеми горива след нахлуването на Русия в Украйна.

Държавите-членки ще проектират зони за ускоряване на възобновяемите енергийни източници, където проектите за възобновяема енергия ще преминат през опростени и бързи процеси за издаване на разрешителни. Разгръщането на енергия от възобновяеми източници също ще се счита за „от първостепенен обществен интерес“, което ще ограничи основанията за правни възражения срещу нови инсталации.

Следващи стъпки

Предстои директивата да бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. Страните членки ще разполагат с 18 месеца след влизането в сила на директивата, за да я транспонират в националното законодателство.

Предложението за преразглеждане на директивата за енергия от възобновяеми източници, заедно с други предложения, е отговор на енергийните аспекти на климатичния преход на ЕС в рамките на пакета „Годни за 55“.

На 14 юли 2021 г. Комисията представи пакета „В състояние за 55“. Този пакет има за цел да приведе законодателната рамка на ЕС в областта на климата и енергетиката в съответствие с неговата цел за климатична неутралност до 2050 г. и с целта си за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Освен това, като част от плана REPowerEU, на 18 май 2022 г. Комисията предложи поредица от допълнителни целенасочени изменения на директивата за енергията от възобновяеми източници, за да отрази последните промени в енергийния пейзаж. Елементите на предложението бяха включени в приетата днес директива.

Настоящата директива за енергия от възобновяеми източници е в сила от декември 2018 г. и е правно обвързваща от юни 2021 г. Тя определя цел на ниво ЕС от 32% дял на енергията от възобновяеми източници в общото потребление на енергия в ЕС до 2030 г. на ниво ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78941
 • GBP
  1
  2.32353
 • JPY
  100
  1.14363
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички