ТЕЦ AES Гълъбово осигури рекордно количество електроенергия през 2022 г.


ТЕЦ AES Гълъбово осигури рекордно количество електроенергия през 2022 г.
Снимка: AES

7346

Всеки десети потребен киловатчас електричество в България е бил произведен от най-модерната въглищна централа в страната

ТЕЦ AES Гълъбово осигури рекордно количество електроенергия за българските потребители през 2022 г. Двата енергоблока на най-модерната въглищна централа в България произведоха над 3 561 665 MWh електроенергия през миналата година. Това е най-голямото годишно производство от пускането на централата в търговска експлоатация през 2011 г. Генерираната през 2022 г. електроенергия от ТЕЦ AES Гълъбово е с около 8% повече спрямо произведеното количество през 2021 г. По този начин централата осигури 9% от общата потребена електроенергия в България. Така 2022 г. всеки десети киловатчас електроенергия, потребена в България, е произведен от български лигнитни въглища в ТЕЦ AES Гълъбово.

„Щастливи сме, че за пореден път ТЕЦ AES Гълъбово доказва своята ключова роля за енергийната независимост на страната и за гарантиране на енергийните доставки за потребителите в България на социално поносима цена въпреки турбуленциите на световните енергийни пазари“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

Само през месец декември 2022 г. 690-мегаватовата мощност осигури над 310 263 MWh електроенергия. Това се равнява на средното месечно потребление на близо 1 млн. домакинства.

____________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички