ТЕЦ-овете в Маришкия басейн: Местните въглища са най-добрият вариант


ТЕЦ-овете в Маришкия басейн: Местните въглища са най-добрият вариант
Снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

15481

ТЕЦ-овете в Маришкия басейн са проектирани и изградени да горят лигнитните въглища в комплекса "Марица-изток". Това каза изпълнителният директор на "AES България" Иван Цанков по време на онлайн експертна дискусия на тема "Енергийна политика на Република България".

По думите му при на начина на изграждане на турбините са отчетени специфичните характеристики на горивото. "Тези ТЕЦ-ове са направени и проектирани, така че да горят нашите специфични лигнитни въглища", добави Цанков. В този смисъл всичко, което е различно от българските въглища, е някакъв компромис с технологията. Според директора на "AES България" тези опции в "един лигнитен ТЕЦ" не са особено много.

Цанков уточни, че в детайли е разгледан сценарий за преминаването на на газ, което означава смяна на самите горелки. При този сценарий обаче не се постига по-голяма ефективност на производствения процес. ТЕЦ Марица-изток 2 плавно ще премине на газ

Другите варианти, които теоретично и технологично са възможни, представят изгарянето на биомаса или преработени отпадъци. При тях обаче освен допълнителните инвестиции, които трябва да се направят, има проблем с доставките на гориво.

"За момента всичко това е компромис, защото всяка една от тези изброени алтернативи, изисква допълнителни инвестиции при икономически резултати, които са доста неясни", изтъкна Цанков. Според него нито една от тези опции на пазарен принцип в момента не би била икономически целесъобразна да бъде направена.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички