Уранът поскъпна до невиждани от 15 години стойности


Уранът поскъпна до невиждани от 15 години стойности
Снимка: Getty Images/Guliver

1770

Цените на урана надхвърлиха 82 долара за един паунд за пръв от януари 2008 г., надвишавайки нивата отпреди бедствието с японската ядрена електроцентрала "Фукушима", тъй като голямото търсене е изправено пред рискове, свързани с предлагането.

Цените се повишиха рязко тази година

Фючърсите на Nymex, проследяващи договорите на физическия пазар за суровата форма на уран, известна като yellowcake, достигнаха 82,30 долара за един паунд. Цените се повишиха рязко тази година, след като повече от десетилетие те се колебаеха, като поскъпването идва на фона на ядрения ренесанс по света, както и многобройни производствени предизвикателства.

Още: Възходът на ядрената енергетика изстреля цените на урана до 12-годишен връх

Повод за продължаващото поскъпване беше приетият законопроект от Камарата на представителите на Съединените щати за забрана на вноса на ядрено гориво от Русия - най-големият световен производител на обогатен уран и един от най-големите доставчици за САЩ, увеличавайки рисковете за доставките след частичното избягване на европейските енергийни компании на използването на руско ядрено гориво.

Има и други рискове за доставките, включително несигурността след военния преврат в Нигер, която изнася ядрено гориво за Европа и по-ниските добиви на уран в Канада.

Междувременно резките ценови колебания при изкопаемите горива и целите за декарбонизация накараха редица държави да удължат живота на съществуващите ядрени мощности и да увеличат инвестициите в нови централи, водени от обещанието на Китай да построи още 32 ядрени реактора до края на десетилетието.

Очакват търсенето на уран за ядрени реактори да скочи с една трета до 2030 година

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички