Водата поскъпва, когато поскъпват хляба, млякото, чушките - така ли ще стане?


Водата поскъпва, когато поскъпват хляба, млякото, чушките - така ли ще стане?
Снимка: БГНЕС

2932

Цените за водата да се променят и спрямо инфлацията. Това предложение на КЕВР за промяна на Наредбата за ВиК услугите беше остро оспорено от омбудсмана Диана Ковачева. Нейният основен аргумент – така цената на водата ще зависи от тези на „млякото, брашното, чушките, лимоните, бананите, самолетните билети, хотелите и прочее".

Според Ковачева, ако нещо ще се променя в тази насока и то според инфлацията, това трябва да са разходи за инвестиции, ремонти, текуща поддръжка. В същото време трябва да се изключат разходите за работна заплата, защото за тях има заложено увеличение за всяка година по 15%, както и разходите за амортизации и тези за ток, защото той се търгува на борсата и цената се определя на борсата, гласи нейната позиция, цитирана от в. „Сега“.

Отделно, омбудсманът настоя, че ВиК компаниите биват компенсирани заради скъп ток, обаче това не се отразява на крайните сметки. Компенсациите бяха въведени заради пандемията, но ЕК вече препоръча да бъдат спрени, като се очертава те да бъдат спрени от 2024 година в България.

Освен това, Ковачева поиска да знае кога качеството на предоставяната питейна вода ще е официален фактор за формиране на цената. В момента хора от много населени места в страната плащат прескъпо за питейна вода, която не става за пиене, защото е замърсена с метали и какво ли не още, казва тя.

ОЩЕ: Водата в общините в Софийска област ще поскъпне с над 44% от 1 юли

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички