Военният преврат в Нигер притесни европейската ядрена енергетика


Военният преврат в Нигер притесни европейската ядрена енергетика
Снимка: iStock/Guliver

9881

Военният преврат в Нигер поражда опасения в Европа и особено във Франция, относно потенциалното му въздействие върху вноса на уран за захранване на ядрени централи.

Нигер покрива 15% от нуждите на Франция от уран и представлява една пета от общия внос на уран в ЕС. "Орано", френският държавен производител на ядрено гориво, продължава дейността си в Нигер и наблюдава ситуацията, каза говорител на компанията в изявление, изпратено по имейл до "Политико", подчертава че "нашият приоритет е да поддържаме безопасността на нашите служители в страната".

Енергийните експерти побързаха да подчертаят, че напрежението няма да има незабавно въздействие върху нуждите на Франция от уран, тъй като добивът продължава и ако спре, съществуващите запаси могат да покрият приблизително две години, пише изданието.

Още: Започна процедурата за лицензиране на американско ядрено гориво за V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Но превратът в Нигер може да бъде предизвикателство за нуждите на Европа от уран в дългосрочен план. Това идва в момент когато континентът се опитва постепенно да премахне зависимостта си от Русия, друг водещ доставчик на уран, използван в европейските ядрени централи.

Напрежението в Нигер може допълнително да обезкуражи ЕС да приеме санкции срещу Русия в ядрения сектор, според Фук-Вин Нгуен, енергиен експерт в института Жак Делор в Париж.

През 2021 г. Нигер беше най-големият доставчик на уран за ЕС, следван от Казахстан и Русия, според Агенцията за доставки на Европейската общност за атомна енергия.

Още: Корупция от най-високо ниво видяха политици в споразумението за алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй

"Това може да има последствия на ниво ЕС. Уранът - и ядрената енергия като цяло - все още не са обект на санкции. Ако ситуацията в Нигер се влоши, това със сигурност ще усложни приемането на санкции за руския уран в краткосрочен план", казват от Агенцията.

Междувременно лидерите на преврата обвиниха Франция в понеделник, че планира стачки, за да се опита да освободи президента Мохамед Базум, който в момента е задържан. Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че Франция "няма да толерира никакви атаки срещу Франция и нейните интереси".

Orano обяви по-рано тази година, че работи с правителството на Нигер за проучване на нов добив на уран в северния регион на страната Арлит.

Говорител на френското министерство на енергетиката отказа коментар по темата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички