Заради икономически неизгодно производство: Германия ще внася голяма част от водорода


Заради икономически неизгодно производство: Германия ще внася голяма част от водорода
Снимка: iStock

1657

Германия ще внася голяма част от водорода, който ще използва, сочи актуализираната стратегия на правителството, одобрена в сряда (26 юли), пише Reuters. Към 2045 г. най-голямата европейска икономика ще стане климатично неутрална и водородът е съществена част от планa.

Според оценките на Берлин производството на водород, който да покрива изцяло потреблението, не е икономически изгодно. Анализатори посочват,че капацитетът на зелените мощности реално не е достатъчен, за да бъдат произведени нужните количества от газа.

Стратегията позволява и производството на водород от изкопаеми горива, ако въглеродните емисии бъдат уловени. Субсидии обаче ще могат да получават единствено проекти за производството на зелен водород.

В документа е предвидено да бъдат изградени 2,5 GW мощности за производство на водород до края на 2023 г. и отпускането на 700 млн. евро по проекти за проучвания, свързани с газа.

Водородът ще бъде основният енергиен източник за германската индустрия, която не може да бъде електрифицирана – химическа и производство на стомана, при целите за декарбонизация. При изпълнението на плановете за отказ от изкопаеми горива Берлин ще разчита и на соларната и вятърната енергия, допълва Reuters.

В стратегията обаче е видно, че дори и да удвои капацитета си (до 10 GW) за производството на зелен водород до 2030 г., страната ще трябва да внася между 50 и 70% от потреблението към края на десетилетието.

Правителството уточнява, че се разработва и отделна стратегия за диверсификация на вноса на водорода, който ще се осъществява чрез кораби.

Еколози критикуваха плановете на правителството, ограничаващи използването на водород главно за индустрията, но няма мерки, които да насърчат водорода за отопление на домакинствата и в транспорта. Според тях не са изработени и устойчиви критерии за производството на водород.

Организации призовават да бъде премахнат и синият водород, произвеждан от природен газ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК включва и нисковъглеродни газове в платформата за общи покупки на природен газ

Защо водородът все още не се използва масово като енергиен носител?

ЕС готви нов търг за общи покупки, но този път не за природен газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички