Зелен рекорд във Великобритания - над половината електричество за ден е генерирано от вятър


Зелен рекорд във Великобритания - над половината електричество за ден е генерирано от вятър
Снимка: Getty Images / Guliver

2897

Вятърната енергия за първи път захрани повече от половината от генерираната електроенергия на Великобритания за ден, според енергийния гигант „Drax”. 

Процентът на вятърната енергия в енергийния микс на страната достигна рекордните 50,67% в събота, съобщи компанията през уикенда, надминавайки предишния рекорд от 50% през август, предаде БГНЕС, цитирайки АФП. 

"За първи път (в събота), на фона на бурята „Белла”, повече от половината електричество на Великобритания бе генерирано от вятъра", пише „Draw Group” в Туитър. В изявлението се добавя: "Това е първият път, когато вятърът достави по-голямата част от мощността на страната в продължение на цял ден." 

Обнадеждаващата новина идва преди, глобалната среща на върха на ООН за климатичните промени (COP26), която ще се проведе в Глазгоу догодина. 

Британското правителство иска крайморските вятърни паркове да осигуряват една трета от електроенергията на страната до 2030 г., като част от стратегията му за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., за да спомогнат за изпълнението на ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата. 

Обединеното кралство постави също ядрената енергетика в основата на своята нисковъглеродна енергийна политика. 

"През последното десетилетие Великобритания преживя революция на възобновяемите енергийни източници с растежа на биомасата, вятъра и слънчевата енергия", пише компанията. 

Подразделението за електроенергийни системи на „National Grid” (NGESO) заяви, че тази година е историческа за възобновяемите енергийни източници в Обединеното кралство. 

„2020 г. беше най-зелената регистрирана година за британската електроенергийна система, като средната въглеродна интензивност - мярката на емисиите на CO2 на единица консумирана електроенергия - достигна ново дъно“, се казва в изявление на NGESO. 

„National Grid” разкри още, че на Коледа, 25 декември, делът на въглищата в британската енергийна система за първи път е равен на нула. Това е в сравнение с 1,8% през предходната година и 20% през 2009 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички