Реакциите след края на зърнената сделка - остра критика от ЕК, пшеницата тръгна нагоре


Реакциите след края на зърнената сделка - остра критика от ЕК, пшеницата тръгна нагоре
Снимка: БГНЕС

3416

Решително осъждам циничното решение на Русия да прекрати сделката за износ на украинско зърно през Черно море. Това написа в Twitter председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Според нея това руско решение е било прието въпреки усилията на ООН и Турция.

По думите ѝ стана ЕС работи за осигуряването на сигурност на доставките от храни за уязвимите хора по света.

Председателят на ЕК сподели още, че коридорите в ЕС за пренос на украински земеделски стоки ще останат отворени. Според нея това ще допринесе за достигането на украинския земеделски износ до световните пазари.

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза пред журналисти преди началото на 2-дневната среща ЕС-Латинска Америка в Брюксел, че сделката е особено важна за най-уязвимите държави. Тя е част от усилията за осигуряване на храни и торове за земеделието. „Напълно подкрепяме всички усилия на ООН за продължаване на споразумението“, посочи той. В Twitter по-късно написа, че съжалява за решението на Москва и настоява ООН да окаже натиск над Русия.

Мишел добави пред журналисти, че продължават преговорите по заключителното изявление от 2-дневната среща ЕС-Латинска Америка заради въпроса с Украйна.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел поясни, че целта на ЕС е изявлението да съдържа това, което вече е гласувано в ООН по отношение на войната в Украйна. „Не целим нищо повече от това“, добави той.

„Много съжалявам за решението на Русия за зърнения коридор, това ще създаде затруднения за много хора по света. За това решение е виновна Русия, то е напълно неоправдано и превръща глада на хората в оръжие“, заяви Борел.

Освен това Германия също призова Русия да се върне към сделката за зърното с Украйна. От там са категорични, че тя е от решаващо значение за продоволствената сигурност, предаде АФП.

„Продължаваме да призоваваме Русия да позволи по-нататъшно удължаване на сделката за зърното“, заяви пред репортери говорителката на правителството Кристиане Хофман, като добави, че „конфликтът не трябва да се извършва на гърба на най-бедните на тази планета“.

„Черноморските споразумения де факто приключиха днес. Сделката за зърното е прекратена. Веднага щом руската част (от споразуменията) бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към сделката за зърно“, заяви по-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

„Въпреки направеното изявление на Русия за „зърнения коридор“ вярвам, че руският президент Владимир Путин иска този хуманитарен мост да продължи да работи“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Той коментира решението на Москва пред журналисти преди да замине за Саудитска Арабия от истанбулското летище „Ататюрк“.

„Може би междувременно ще предприемем стъпки от наша страна, като проведем телефонен разговор с Путин, без да чакаме август“, посочи турският президент, Той заяви наскоро, че очаква Путин да посети Турция през август.

Турският каза заяви още, че външният министър на Турция Хакан Фидан ще проведе разговори с руския си колега Сергей Лавров за „сделката за зърното“. „Нашият външен министър ще проведе разговори със своя колега от Руската федерация днес. Надявам се, че бързо ще преодолеем разстоянието“, заяви Ердоган.

 

Междувременно фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, рязко скочиха, след новината, че Русия прекратява участието си в зърнената сделка, посочиха търговци на зърно, цитирани от Reuters.

Контрактите на пшеница, с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса поскъпнаха с 3%, достигайки цена от 6,81 долара за бушел (около 27 кг) към 13:30 часа бълг. време, след като по-рано през сесията се повиши с над 4%.

Първоначално сделката беше сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г. Тя позволи на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, блокирани от Русия в началото на войната. За да се убеди Русия да подкрепи сделката, тогава беше сключен 3-годишен пакт, в който ООН да помогне на Москва да изпълни своите доставки на хранителни продукти и торове. Според руските власи обаче все още има пречки пред руския износ на храни и торове, заради което и многократно заплашваха да се откажат от сделката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия сложи край на зърнената сделка

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Пшеницата достигна най-високата си цена от 4 месеца заради Русия

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички