Цената на пшеницата покори 4-месечен връх заради несигурността около Русия


Цената на пшеницата покори 4-месечен връх заради несигурността около Русия
Снимка: iStock

3474

Цената на пшеницата се изкачи до нов 4-месечен връх, след като бунтът на частната армия „Вагнер“ в Русия засили несигурността в перспективите за доставките на зърно от черноморската житница, пише Bloomberg.

Очаква се Русия да е най-големият износител на пшеница в света през този и следващия сезон и всяка промяна в доставките ѝ ще има сериозно влияние върху глобалните потоци. „Не изглежда да има смущения в търговията с пшеница непосредствено след „похода“ на „Вагнер“, въпреки че корабната индустрия тепърва ще оценява безопасността на действията в региона“, заяви Карлос Мера, ръководител за проучванията на пазара на селскостопански стоки в Rabobank.

Фючърсите на пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 3,2%, докато търговците претегляха последиците от събитията през уикенда. Днешното повишение насочва цените към месечен ръст от 29%, най-големият от 2015 г., дължащ се и на липсата на валежи, която изсушава царевицата и соевите култури в САЩ.

 

Конвой от наемници, подчинени на Евгений Пригожин, лидер на „Вагнер“, се отправи към Москва в събота, с настояване за отстраняването на ръководителите на армията на президента Владимир Путин. Настъплението приключи със сключване на споразумение, с което Пригожин беше принуден да спре атаката си и да се оттегли в изгнание.

Ситуацията би могла да засили тревогите за споразумението, позволяващо на Украйна да превозва зърно от черноморските пристанища. Сделката предстои да бъде подновена в средата на юли, а министърът на инфраструктурата на Украйна миналата седмица призна, че „не е оптимист“ за нейното удължаване.

„Политическите катаклизми в Русия намаляват вероятността двете държави да седнат и да обсъдят подробностите по сделката за зърно“, заяви Карлос Мера от Rabobank.

Рязката поредица от събития в Русия накара САЩ и Европа да анализират политическите последици от бунта, пропукал неоспоримия до момента авторитет на Путин в Кремъл. Кризата се разгърна на фона на ожесточени разделения в Русия по отношение на колебливите военни действия в Украйна, докато украинската контраофанзива иска да изтласка руските сили от окупираните територии.

Рисковете за световния пазар „изглеждат много по-слаби“, докато Путин още има контрол, коментира в бележка Ерик Майерсон, стратег в шведската SEB AB. Според банката по-нататъшното удължаване на сделката за зърно в Черно море, изтичаща в средата на юли, е малко вероятно, а това допринася за повишенията на цените на зърното.

Руската селскостопанска индустрия работи нормално и производствените вериги са стабилни, обяви руската информационна агенция ТАСС в събота, цитирайки министъра на земеделието Дмитрий Патрушев.

Фючърсите върху царевицата и соята в Чикаго се търгуваха почти без изменение в понеделник.

„Ако ескалацията се засили, нещата могат да се променят. Засега мисля, че правилният подход е да изчакаме, за да видим какво ще се случи“, обясни Кона Хак от ED&F Man, пред Bloomberg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Земеделската земя поскъпва значително, в две общини средната цена надхвърля 3000 лева за декар

Земеделските земи у нас поскъпнаха над 6 пъти

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички