Русия преустанови участието си в черноморската сделка за износ на зърно


Русия преустанови участието си в черноморската сделка за износ на зърно
Снимка: iStock

4001

Сделката за зърно с Украйна е „де факто прекратена“ часове преди да изтече и Москва ще се върне към знаковото споразумение, ако бъдат изпълнени условията му, обяви Кремъл.

Сделката позволява на Украйна да изнася зърно по море въпреки военната блокада – сделка, която се счита за съществена за поддържане на стабилни световни цени на храните – и ще възобнови участието си след като бъдат изпълнени условия ѝ, предава New York Times.

„Черноморските споразумения де факто приключиха днес. Сделката за зърното е прекратена. Веднага щом руската част (от споразуменията) бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към сделката“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Сделката, известна като Черноморска инициатива за зърно и сключена с посредничеството на ООН и Турция преди година, трябваше да изтече в понеделник.

Миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати писмо с предложения до президента Владимир Путин в опит да изпълни условията на Русия за удължаване на споразумението.

Преговарящите от ООН и Турция прекараха уикенда в очакване на отговор от Москва. В дните, предшестващи изтичането на срока на споразумението, износът на зърно от украинските пристанища намаля почти до нула.

Преговорите за удължаване на срока стигнаха до последните часове, докато Русия многократно заплашваше да се оттегли от споразумението, което според нея е едностранно в полза на Украйна.

Рядък пример за ползотворни преговори между враждуващите страни, споразумението успешно облекчи недостига, довели до рязко покачване на световните цени на пшеницата и заплашиха с глад в някои части на Близкия изток и Африка. То позволи на Украйна да възобнови износа на милиони тонове зърно.

Миналата седмица, в опит да отговори на исканията на Русия, Гутериш изпрати на Путин предложения, които да "премахнат пречките, засягащи финансовите транзакции“ чрез руската земеделска банка, като заедно с това позволят продължаването на доставките на украинско зърно.

Към надеждата си за по-гладки финансови транзакции, Русия поиска и гаранции, които да улеснят износа на нейното собствено зърно и торове и да възстановят тръбопровода за амоняк, който преминава през Украйна.

Миналата седмица Путин заяви, че Русия „може да преустанови участието ни в това споразумение. Ако всички дадени обещания бъдат изпълнени, ние веднага ще се присъединим към това споразумение.“

Миналата година Русия спря участието си в инспекциите, част от сделката, за да се присъедини отново след няколко дни. За последен път споразумението беше подновено през май.

По данни на ООН от началото на инициативата Украйна е изнесла 32,8 млн. тона зърно и други храни. По силата на споразумението корабите могат да преминават покрай руските военни кораби, блокирали украинските пристанища от началото на войната. Корабите се инспектират край бреговете на Истанбул и за да се гарантира, че не пренасят оръжия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

ООН измисли какво да предложи на Путин, за да удължи зърнената сделка

Пшеницата достигна най-високата си цена от 4 месеца заради Русия

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички