ООН иска Путин да удължи зърнената сделка в замяна на достъп до SWIFT


ООН иска Путин да удължи зърнената сделка в замяна на достъп до SWIFT
Снимка: iStock

2524

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на действие на споразумението, което позволява безопасен износ на зърно от Украйна през Черно море в замяна на свързване дъщерно дружество на руската земеделска банка към глобалната система за финансови съобщения SWIFT, обявиха източници на Reuters.

Русия заплаши да прекрати сделката за зърно, която изтича в понеделник, тъй като няколко нейни искания за износ на руско зърно и торове в чужбина не бяха осъществени. Последните два кораба, пътуващи по силата на споразумението, в момента товарят в украинското пристанище Одеса преди изтичането на крайния срок, посочва Reuters.

Ключово искане на Москва е възстановяването на връзката на руската аграрна банка Росселхозбанк към глобалната система за финансови съобщения SWIFT. Тя беше отрязана от ЕС през юни 2022 г. заради войната в Украйна. Говорител на ЕС заяви през май, че ЕС не разглежда възможността за възстановяване на руските банки.

Въпреки това ЕС обмисля да свърже със SWIFT дъщерно дружество на Росселхозбанк, за да се даде възможност за транзакции специално за зърно и торове, предават трима запознати източници за Reuters вчера. ЕК не е отговорила веднага на искането за коментар.

Гутериш е предложил на Путин Русия да позволи на Черноморската сделка за зърно да продължи още няколко месеца и така да даде на ЕС възможност да свърже дъщерно дружество на Росселхозбанк със SWIFT. Във вторник Гутериш изпрати писмо до Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване на износа на руските храни и торове и гарантиране продължаването на доставките на украинско зърно през Черно море, заяви вчера говорител на ООН.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС измисли как да спаси зърнената сделка, прави голяма отстъпка на Русия

Пшеницата достигна най-високата си цена от 4 месеца заради Русия

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички